ŠALJE IH NOVA SILA

Kijevu se smiješi nevjerojatno oružje, radar ih jedva vidi, a domet je ubitačan

Pregovori su u poodmakloj fazi

Naval Strike Missile (NSM)

 Department Of Defense/Wikimedia Commons/Public Domain/

Poljski mediji javljaju da bi Ukrajina mogla dobiti moćni projektil Kongsberg Naval Strike Missile (NSM) iz poljskih vojnih zaliha. Kako sugeriraju medijska izvješća, trenutačno su u tijeku razgovori između dviju zemalja o mogućoj isporuci ovih obalnih obrambenih sustava.

U izvještaju na specijaliziranoj vojnoj stranici Defence24.pl stoji da su pregovori u poodmakloj fazi, prenosi The War Zone. NSM bi Ukrajini pružio moćnu sposobnost napada na pomorske i kopnene ciljeve na udaljenostima od 200 kilometara, a možda i dalje od toga.

Između ostalih karakteristika, NSM odlikuje low-observable, stealth tehnologija, koja ga čini nisko vidljivim za radarske i slične sustave detektiranja, zbog čega je za protivničke sustave teže uočljiv, a uz to izvodi nepredvidljive manevre u završnoj fazi leta, što mu omogućava da izbjegava neprijateljske sustave protuzračne obale.

Projektil je također opremljen IIR sustavom infracrvenog snimanja za terminalno navođenje (sustav navođenja koji je prvenstveno ili isključivo aktivan tijekom terminalne, završne faze leta, neposredno prije nego što oružje pogodi metu, op.a.), što znači da ne odašilje radio-frekvencijsko upozorenje i ne može se ometati taktikama vrsta ometanja.

U izvještaju se navodi da bi isporuka moćnog sustava mogla biti realizirana putem fondova Europske unije, što bi istovremeno omogućilo Poljskoj da popuni svoje NSM jedinice.

image

Lanser sustava Naval Strike Missile

Jaap Arriens/Alamy/Alamy/Profimedia/Jaap Arriens/alamy/alamy/profimedia

Poljska mornarica trenutačno raspolaže s dva kompletna NSM sustava u sklopu svoje obalne raketne eskadrile. Svaki se sastoji od dvije baterije, a svaka baterija ima tri lansera s do četiri projektila svaki te prateća zapovjedna vozila i za upravljanje paljbom. Uz to, sustav uključuje u baterijska i zapovjedna vozila eskadrile, mobilni komunikacijski centar te radarski sustav za detektiranje i praćenje ciljeva.

Poljska je bila prvi operater NSM-a koji je rasporedio varijantu obalne obrane, a američki marinci, Rumunjska i Latvija naknadno su odlučili nabaviti istu. Američka mornarica i Norveška koriste NSM projektile u njihovoj brodskoj varijanti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:01