BRUTALNA REALNOST

Kijevu stiže možda zadnji paket oružja iz SAD-a: Događa se veliki obrat, spominje se i predaja teritorija!

U Kijevu zavapali: ‘Sad gubimo sela, uskoro bismo mogli i gradove‘

Volodimir Zelenski; ukrajinski vojnik koji puca iz haubice

 Profimedia/Afp/

Administracija Joea Bidena šalje Ukrajini oružje i streljivo u vrijednosti od 250 milijuna dolara, što bi mogao biti posljednji paket vojne pomoći, osim ako Kongres ne odobri zakon o dodatnom financiranju koji uključuje financijsku pomoć za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

U novom američkom paketu pomoći Ukrajini nalaze se protuzračni projektili i ostale komponente sustava protuzračne obrane, dodatno streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti HIMARS, topnički projektili od 155 mm i 105 mm, protutenkovski raketni bacači i više od 15 milijuna komada topničkog streljiva. Oružje će biti povučeno iz postojećih zaliha Pentagona, što znači da američka administracija za povlačenje ne treba tražiti odobrenje Kongresa.

Paket oružja koji je najavila Bidenova administracija mogao bi biti posljednji dio pomoći SAD-a za borbu Kijeva protiv Rusije jer se mnogi republikanci protive daljnjoj potpori Ukrajini. Ranije ovog mjeseca Biden je oštro kritizirao republikance u Zastupničkom domu i Senatu, optužujući ih da rade po nalogu ruske vlade zato što blokiraju prijedlog zakona o dodatnim izdvajanjima milijardi dolara za obranu Ukrajine od ruskih snaga, koji je on predložio još u listopadu.

"Ako vas slave ruski propagandisti, možda je vrijeme da razmislite o tome što radite", rekao je tada Biden, referirajući se na prilog na ruskoj državnoj televiziji koji je hvalio potez republikanaca.

Vojna pomoć

Republikanci u oba doma Kongresa i dalje se čvrsto protive slanju daljnje pomoći Kijevu jer bi to značilo pobjedu za Bidena u izbornoj godini, ali i zato što mnogi glasači Republikanske stranke vjeruju u teorije zavjere koje podržava bivši predsjednik Donald Trump, a prema kojima Biden pruža svesrdnu podršku Ukrajini jer su on i njegov sin Hunter Biden navodno primili mito iz ukrajinske energetske tvrtke. Republikanci su rekli da će pristati na novi paket vojne pomoći Ukrajini ako Biden pristane na strogo ograničenje imigracije, koje bi trebalo otežati migrantima iz Južne i Srednje Amerike da zatraže azil.

Od početka sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu SAD je izdvojio više od 75 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, što uključuje humanitarnu, financijsku i vojnu potporu, prema njemačkom Institutu za svjetsku ekonomiju Kiel. Najveći dio pomoći otišao je u pružanje sustava naoružanja, obuke i obavještajnih podataka koje ukrajinski zapovjednici trebaju za obranu od Rusije.

Kako je financiranje Ukrajine usporeno, zapadni partneri odlučili su "potiho" promijeniti retoriku prema Ukrajini. Kako saznaje američki The Politico, Bidenova administracija i europski dužnosnici, umjesto dosadašnjeg podržavanja ukrajinskog cilja potpune pobjede nad Rusijom, sada rade na poboljšanju ukrajinske pozicije u budućim pregovorima o okončanju rata. Takvi bi pregovori vjerojatno uključivali prepuštanje dijelova Ukrajine Rusiji. The New York Times piše kako je ruski predsjednik Vladimir Putin navodno spreman na "primirje" ako Kijev i Zapad priznaju ilegalno okupirane teritorije Ukrajine. No, Rusija zasad službeno ostaje nezainteresirana za pregovore. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Zapad namjerava zamrznuti rat u Ukrajini, a zatim ga prikazati kao pobjedu i retorički upitao kakve su pobjede Sjedinjene Američke Države ostvarile u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku nakon što su pokušale istu stvar.

Bijela kuća i Pentagon javno inzistiraju na tome da nema službene promjene u politici prema Ukrajini te da i dalje podržavaju njezin cilj da u potpunosti istjera rusku vojsku iz zemlje. Ali, američki i europski dužnosnici navodno već s Ukrajincima raspravljaju o preraspodjeli kijevskih snaga iz ofenzivne u jaču obrambenu poziciju protiv ruskih snaga na istoku. To uključuje i jačanje sustava protuzračne obrane, gradnju utvrda, ograda od žilet-žice i protutenkovskih prepreka te kopanje jaraka duž sjeverne granice Ukrajine s Bjelorusijom. Bidenova je administracija, osim toga, usredotočena na jačanje obrambene industrije Ukrajine. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja može postati jedan od najvećih proizvođača oružja u svijetu i da ukrajinska obrambena industrija može postati jedna od deset najproduktivnijih u svijetu.

Napredak na bojnom polju

Nedostatak inozemne pomoći već je oslabio položaj Ukrajine na bojnom polju. Ruske snage nedavno su napredovale u Zaporiškoj oblasti i ponovno zauzele položaje na jugu zemlje koje su ukrajinske snage osvojile tijekom ljetne protuofenzive. Geolocirane snimke objavljene 27. prosinca pokazuju da su ruske snage napredovale oko sela Robotine, izvijestio je Institut za proučavanje rata (ISW). Zapovjednik Oleksandr Tarnavski izjavio je u intervjuu za BBC da rusko vodstvo želi vratiti Avdivku, ali da ima i ambiciozniji cilj zauzimanja cijele Donecke i Luhanske oblasti i ponovnog zauzimanja teritorija koji su ruske snage izgubile u Zaporiškoj oblasti tijekom ukrajinske protuofenzive. Ukrajinsko zauzimanje položaja na jugu zemlje u kolovozu bilo je taktički značajno jer je omogućilo ukrajinskim snagama probijanje duboke, guste ruske obrane. ISW je procijenio da ponovno rusko zauzimanje tih položaja nije posebno značajno u ovom trenutku, ali bi moglo predstavljati razliku ako Zapad prekine vojnu pomoć Ukrajini. "Sada gubimo neka sela, ali ako se američka pomoć odgodi, počet ćemo gubiti gradove", rekao je Jehor Černjev, zamjenik predsjednika odbora ukrajinskog parlamenta za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove, u intervjuu za The New York Times.

Ukrajinske snage suočavaju se s nedostatkom streljiva, posebice s nedostatkom projektila od 122 mm i 152 mm te trebaju dodatne zalihe protuzračnih projektila i sustava za elektroničko ratovanje za obranu od ruskih dronova. Ukrajinski vojni dužnosnici izvijestili su da su ruske snage u srijedu lansirale 46 Shaheda u nekoliko valova. Ukrajinske snage navodno su oborile 32 Shaheda, a većina bespilotnih letjelica, koje ukrajinske snage nisu uspjele oboriti, pogodila je područje fronta, posebice u Hersonskoj oblasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:43