ŽIVOT NA VAGI DRAGOG VOĐE

Kim je donedavno bio mrcina od 130 kg, sada više ne sliči na samog sebe: Izobličio se do neprepoznatljivosti

Velike posljedice poplava te problemi s opskrbom zbog pandemije koronavirusa uzrokovale su nestašicu hrane u Sjevernoj Koreji

Kim Jong-un danas i prije devet mjeseci

 AFP

Najnovije fotografije sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una potvrdile su sve glasnija šuškanja da je 'veliki vođa' drastično smršavio.

Očigledno vitkiji mladi diktator predsjedao je ovaj tjedan plenarnim sastankom vladajuće Radničke partije. Iako su takvi sastanci sjajna prilika za objavu velikih političkih odluka, obično povezanih s nuklearnim programom Sjeverne Koreje ili odnosima s Južnom Korejom ili Sjedinjenim Američkim Državama, na ovogodišnjoj sjednici postavljen je vrlo općenit cilj: "usmjeravanje borbe naše stranke i naroda do sljedeće faze pobjede", tvrde vladini dužnosnici.

Kim je visok 170 centimetara i nekada je navodno težio 130 kilograma, prema procjenama južnokorejskih medija. Takve brojke svrstavaju Kima po indeksu tjelesne mase u kategoriju pretilih.

image

Kim Jong-un na plenarnom sastanku Radničke partije Koreje 28. prosinca 2021.

AFP
image

Kim Jong-un u ožujku 2021.

AFP

Kim je počeo gubiti kilograme još početkom godine, a sjevernokorejski mediji su u lipnju prenijeli kako njegov gubitak težine uznemirava naciju te da izgleda mršavo.

Velike posljedice poplava te problemi s opskrbom zbog pandemije koronavirusa uzrokovale su nestašicu hrane u Sjevernoj Koreji, a zatvaranje granica prema Kini dodatno je produbilo problem.

Čini se da je sjevernokorejska vlast, koja nikada ne progovara o unutarnjim problemima zemlje, priznala ovaj problem, ustvrdivši da Kim jede manje "zbog svoje zemlje", tvrdi se u izvješću koje je prenijelo nekoliko zapadnih medija.

Neki zapadni mediji su pak izvijestili da je Kim ovoga ljeta građanima poručio da se pripreme za teška vremena, usporedivši stanje u zemlji s 'mukotrpnim maršom' iz 1990-tih, teškog razdoblja nestašice hrane i gladi koje je Sj. Koreju snašlo nakon pada SSSR-a.

U prosincu je Kim Jong-un obilježio deset godina na vlasti, nakon što je preuzeo vlast 2011. nakon očeve smrti. Nagađanja o njegovu zdravlju punila su medijske stupce prošle godine nakon što se nije pojavio na obilježavanju obljetnice rođenja njegova djeda Kim Il-Sunga, osnivača Sjeverne Koreje. Izbivao je iz javnosti 20 dana.

Kimov otac Kim Jong-il, kao i djed, također su imali prekomjernu težinu te su bili strastveni pušači. Obojica su umrli od srčanog udara.

image

Kim Jong-un na plenarnom sastanku Radničke partije Koreje

AFP
image

Kim Jong-un na plenarnom sastanku Radničke partije Koreje

AFP
image

Kim Jong-un na plenarnom sastanku Radničke partije Koreje

AFP
image

Kim Jong-un na plenarnom sastanku Radničke partije Koreje

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:57