POLITIČKE PORUKE IZ KOREJE

KIM JE NA POLITIČKOJ I VOJNOJ RAZINI POSTAO SVJETSKA SILA Je li na pomolu geostrateški prevrat i pakt Pjongjanga s Pekingom i Seulom protiv Tokija?

 REUTERS

Jedna od zadaća kremljologa u doba hladnog rata bilo je pomno iščitavanje vijesti u SSSR-u. Ta je metoda i danas korisna kad je riječ o zemljama koje procese donošenja političkih odluka smatraju najvećom državnom tajnom, dakle autoritarnim ili diktatorskim sustavima. I zato analitičari zbivanja na istoku Azije pomno prate sve objave Sjevernokorejske središnje novinske agencije (KCNA).

Kad je u srijedu bilo objavljeno da će se u petak održati Treći plenarni sastanak Sedmog centralnog komiteta Radničke partije Koreje, upalio se alarm - sprema se nešto veliko. I stigla je vijest koju ćemo, iz gore navedenih razloga, pažljivo analizirati jer donosi bitno više od najcitiranije poruke: Sjeverna Koreja će odmah obustaviti nuklearne i raketne pokuse, zatvoriti nuklearni poligon za testiranje i ulagati u gospodarski rast i mir, kako navodi Reuters.

Dramatične promjene

Na sastanku, kojim je predsjedao lider Kim Jong-un, sudjelovali su predstavnici svih ministarstava, regija, gradova, industrije, farmi i vojske. Redoslijed u kojem su vojnici navedeni posljednji daje do znanja da dolazi do političkog obrata: oružane snage, koje će i dalje biti važne, stavljaju se u drugi plan, što je moguće jer ih Kim potpuno kontrolira. “Situacija se, zahvaljujući proaktivnom djelovanju, ubrzano mijenja u korist korejske revolucije” te je na “Korejskom poluotoku stvoreno svježe ozračje detanta i mira i došlo je do dramatičnih promjena u regiji i na međunarodnom političkom planu”.

Kim govori o “pet godina”, dakle o razdoblju nakon što je uspio konsolidirati vlast koju je preuzeo krajem 2011. godine. Tada je zacrtao politiku “byungjin”, usporednog razvoja nuklearne sile, ali i ekonomskog otvaranja. U prvom je uspio, a u drugom pokrenuo određene reforme koje su poboljšale život ljudi, ali nedovoljno. Zato će i dodati kako je “ova pobjeda ostvarena zahvaljujući korejskom narodu koji je naporno radio stišćući remen i tako stekao moćan i dragocjen mač za obranu mira koji će našim potomcima jamčiti da mogu uživati najdostojanstveniji i najsretniji život”. Iz ovoga je više nego jasno da je Kim stvarno odlučio prekinuti pokuse, ali da će u rukavu uvijek čuvati tehnološku sposobnost za izradu nuklearnog oružja u slučaju da se pojavi opasnost rušenja režima.

Jer, kaže Kim, “Demokratska Narodna Republika Koreja uspješno se izdigla na poziciju političko-ideološke i vojne sile na svjetskoj razini”.

I ne može mu se tu puno prigovoriti, “Debeljko” (kako su ga zvale kineske tajne službe tijekom nedavnog puta u Peking) će se u dva mjeseca susresti s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, južnokorejskim Moon Jae-inom i američkim Donaldom Trumpom.

Nije nestabilan

To nije uspjelo ni ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. A nova je državna parola: “Ubrzajmo napredak naše revolucije koncentrirajući sve svoje napore na izgradnju socijalističke ekonomije”. Iz Pekinga ga je Xi otpravio podsjećajući da treba razvijati “socijalizam s kineskim karakteristikama”, dakle politiku ekonomskog otvaranja.

Kim nije, za razliku od oca, nestabilan. On podsjeća na svog djeda Kim Il-sunga, osnivača dinastije, koji je razborito i spretno koristio hladni rat da održava solidan standard u zemlji: ne treba zaboraviti da je Južna Koreja ekonomski pretekla Sjevernu tek krajem 1970-ih godina. Mladi lider sada s Kinom dogovara da mu bude podrška u opstanku na vlasti, s Južnom Korejom planira mirovni sporazum kojim bi se otvorila ekonomska suradnja, a sa SAD-om proces ukidanja sankcija: Trumpova podrška ovoj odluci znak je da sve ide u smjeru koji Kim želi i da američki predsjednik neće, kako je najavljivao, napustiti sastanak ako ne dobije što želi.

Diplomatske aktivnosti

A diplomatska je aktivnost u Pjongjangu ovih dana nezabilježena proteklih desetljeća. Tu je bio Mike Pompeo, šef CIA-e koji preuzima američku diplomaciju, u petak je u Rusiju otišlo izaslanstvo koje će pregovarati o ekonomskim odnosima, a u gostima je u srijedu bio Song Tao, visoki dužnosnik Kineske komunističke partije.

Iranski je vojni ataše održao prijem na kojem je bio korejski vojni vrh. No, Kim je naglasio kako “neće biti transfera nuklearnog oružja ili tehnologije”, šaljući tako jasnu poruku kako ne očekuje poseban sporazum o svom nuklearnom programu poput iranskog. I da neće (tu mu je malo teže vjerovati) Iranu biti pri ruci ako se Teheran odluči na nastavak svoga nuklearnog programa. Time Kim olakšava Trumpu odluku oko iranskog nuklearnog programa - mnogi su se pitali kako će Pjongjang reagirati ako SAD istupi iz iranskog sporazuma što sada više uopće nije tema. Zato je američki predsjednik požurio u tweetu objaviti kako se “veseli summitu”.

Kim razumije geopolitički značaj koji ima za Kinu i Južnu Koreju, shvaća da je važno imati blizu Rusiju, a ne biti protivnik SAD-u. U zraku ostaje samo Japan koji je zbog toga zabrinut pa je premijer Shinzo Abe tražio sastanak s Kimom. Ali, odgovora zasad nema. Pa Kim možda ostvari savezništvo s Pekingom i Seulom protiv Tokija, što bi promijenilo geostratešku sliku istočne Azije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:59