MISTERIJ

KIM JE NESTAO Sve više informacija da se nešto ozbiljno događa s diktatorom, nova teorija kaže: 'Zaražen je koronavirusom!'

Satelitski snimci su potvrdili da se vladarov posebni vlak nalazi u Wonsanu, luksuznoj rezidenciji na moru
Poseban vlak za lidera Sjeverne Koreje (na fotografiji) je sredstvo kojim su najviše voljeli putovati njegovi otac i djed, a sada i Kim. Nema dovoljno dobar zrakoplov
 STR/Vietnam News Agency / AFP

Da se u Sjevernoj Koreji nešto ozbiljno događa bilo je jasno već početkom ovog mjeseca kad je na dva dana odgođeno zasjedanje Narodne Skupštine. U tom je intermezzu održana sjednica Politbiroa na kojoj je vlastodržac Kim Jong-un u to ključno političko tijelo vratio svoju sestru Kim Yo-jong.

A onda se nije pojavio 15. travnja na proslavi Dana Sunca, rođendana svog djeda Kim Il-sunga, osnivača Sjeverne Koreje. Samo da napomenemo da nije riječ o točnom datumu rođenja osnivača dinastije Kim jer je režim cijeli njegov život mitologizirao do te mjere da je pretvoren u božanstvo. On je za života bio “Veliki vođa”, a nakon života ostao “neumrli predsjednik”. Taj je dan proslava dinastije i Kim do sada niti jednom nije izostao. Nekoliko dana potom stigla je neprovjerena informacija da je Kim umro.

Tijekom ili nakon operativnog zahvata na srcu. No, to su odbacili izvori iz Južne Koreje za koje se s pravom može vjerovati da imaju najbolje obavještajne informacije o stanju u toj zatvorenoj zemlji. Nakon toga su se svi analitički sustavi, državni ili privatni, vezani uz Pacifik, bacili u iščitavanje i najsitnijih detalja da bi došli do bilo kakve relevantne informacije.

Više inspekcija

Reuters ovog tjedna baca novo svjetlo na cijelu priču objavivši da je Kina u Pyongyang poslala izaslanstvo u kojem su bili i medicinski stručnjaci. Što je ojačalo tezu da je a) Kim imao ozbiljnih zdravstvenih problema; b) da je u teškom stanju, ali vjerojatno i dalje živ. Južnokorejska agencija Yonhap u petak objavljuje da je došlo do “neuobičajenog porasta” inspekcija spremnosti topničkih postrojbi uz povećanje zrakoplovnih operacija.

Seul je nakon prvih vijesti o Kimovoj smrti, u utorak, objavio kako nisu zamijetili nikakve povećane vojne aktivnosti koje bi sasvim sigurno pratile takav razvoj događaja. Sada se narativ mijenja. Mi smo u tadašnjem tekstu naveli da Seul ima jasan nacionalni interes u smirivanju tenzija jer bi izbijanje krize na Sjeveru imalo ozbiljne posljedice po Jug.

Indikativno je da je u subotu japanski časopis Shuken Gendai objavio da je Kim u ‘vegetativnom’ stanju nakon operacije srca. A iz Hong Konga su opet stigle vijesti da je umro. Obje ove informacije treba uzeti s rezervom jer mogu biti dio propagandne borbe i reakcija na kinesko izaslanstvo. Japan ima interes unijeti razdor između Pekinga i Pyongyanga i zato je bitno izravniji u vijestima od Seula. A Hong Kongu odgovara svaka vijest koja stvara problem Kini: kriza u Sjevernoj Koreji bila bi izuzetno težak problem za Kinu.

Čini se da su i u Pyongyangu shvatili da moraju reagirati jer je situacija bitno drukčija nego 2008. godine kad je Kim Jong-il, otac sadašnjeg lidera, pretrpio moždani udar. I zbog toga je danas Rodong Sinmun, partijsko glasilo primarno za domaću uporabu, za sada samo na korejskom, objavio da je Kim poslao pismo u kojem je pohvalio građevinske radnike na jednom od partijski važnih projekata. Slike ili videosnimke i dalje nema.

U subotu navečer po zagrebačkom vremenu je 38 North, jedan od informiranih izvora informacija o Sjevernoj Koreji, objavio da je nakon analize satelitskih snimaka potvrdio da je u Wonsanu, Kimovoj raskošnoj rezidenciji na morskoj obali, i njegov službeni vlak. Ondje nije bio 15. travnja, ali je na snimkama zabilježen 21. i 23. travnja. Južnokorejski službeni izbori su potvrdili da je vrlo vjerojatno da se Kim nalazi u Wonsanu.

Nema zaraze

Odakle se izvlači nova teorija: da je Kim ili zaražen koronavirusom ili je bio u kontaktu s nekim tko je zaražen (neke informacije govore o njegovom tjelohranitelju) pa je otišao u izolaciju. Sjeverna Koreja i dalje tvrdi da nema zabilježen niti jedan slučaj zaraze, u što je teško povjerovati zbog bliskih kontakata s Južnom Korejom gdje je zaraza bila snažna te s Kinom. Priznati da diktator ima virus za režim je apsolutno neprihvatljivo. Kim ima sve predispozicije da i koronavirus kod njega izazove ozbiljnije probleme: debeo je, pretjerano puši, pije, ima obiteljsku anamnezu kardioloških problema, ne kreće se dovoljno.

Kazbek Taisaev, ruski parlamentarni zastupnik, izjavio je da je Kim dobro, a kao izvor naveo sjevernokorejskog ambasadora u toj zemlji. A Lindsay Graham, američki senator, da bi bio “šokiran da je Kim živ”. Analitičari koji se dugo godina bave Sjevernom Korejom su mirni. Bruce Klingner, bivši američki obavještajac je za Washington Post rekao: “Jednostavno ne znamo, moramo čekati potvrdu, zato popijmo još jedno piće”. Klingner je rekao da američka obavještajna zajednica nije znala da je Kim Jong-il mrtav tako dugo dok nije stigla službena obavijest iz Pyongyanga.

Strijeljao tetka

Bez obzira na sve rezerve, nešto se ipak događa. Kim je na vlast došao 2012. godine uz nadzor tetke i tetka da bi se ubrzo pokazao spretnijim nego što se očekivalo pa je tetku stavio u drugi plan, a tetka dao strijeljati. Zatim je ubio i svog brata Kim Jong-nama koji se požalio na nasljedni prijenos vlasti. Formirao je i svoju politiku byungjin. Riječ je o nastavku jačanja vojske i nuklearnog odvraćanja uz ekonomsko otvaranje.

Zatim mu je vrata otvorio Donald Trump što mu je dalo priliku da se u domaćoj javnosti pokaže kao ključni globalni akter, poboljšao je odnose s Jugom, a onda otpravio Trumpa jer je ovaj stvarno mislio da bi se Kim mogao lišiti nuklearnog oružja. No, ekonomska se situacija u zemlji nije bitno popravila. Sankcije koje je nametnuo UN od režima traže da troši svoje skrivene financijske rezerve. Opstanak sustava ovisi o kvaliteti života vojne i partijske vrhuške te očuvanjem povlastica koje uživa vojska. Koja ima 1,2 milijuna vojnika. U zemlji s oko 25 milijuna stanovnika. U kojoj se i dalje umire od gladi.

U tako definiranom sustavu i najslabiji potres može izazvati ozbiljne tektonske poremećaje čega se boje i Kina i Južna Koreja, a nada se Japan jer bi takav scenarij vjerojatno uklonio prijetnju nuklearnim projektilima i izazvao poteškoće Pekingu i Seulu. U krizu na Korejskom poluotoku uključili bi se Rusije i SAD-a pa se tako otvara ugroza globalnih razmjera: ondje je koncentrirano više od 50 posto svjetskog BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:17