UPOZORENJE STRUČNJAKA

KIM JONG-UN BI NUKLEARNIM POKUSIMA MOGAO PROBUDITI ČUDOVIŠTE 'Testovi bi mogli potaknuti erupciju vulkana koji je prije tisuću godina promijenio klimu u Kini'

Molten lava erupts from the Piton de la Fournaise, one of the world's most active volcanoes, on the French Indian Ocean Reunion Island, August 25, 2015. The eruption that started on Monday is the fourth one this year for the Piton de la Fournaise, sending hot jets of molten lava spewing up from the peak. REUTERS/Gilles Adt - RTX1PM03
 © GILLES ADT / Reuters

Seizmolozi upozoravaju da bi nuklearna testiranja koja provodi Sjeverna Koreja mogla izazvati erupciju vulkana Mount Paekdu, piše britanski Telegraph .

Razlog za brigu leži u činjenici da je Mount Paekdu, inače aktivni vulkan na granici Sj. Koreje i Kine, u prošlosti imao izuzetno moćne erupcije, od kojih se jedna smatra među najjačima u ljudskoj povijesti. Riječ je o takozvanoj "milenijskoj erupciji" iz 946. godine, koja je klasificirana brojem 7 na vulkanskom indeksu eksplozivnosti. Samo za usporedbu, to je jačina erupcije indonezijskog vulkana Tambora koji je svojom aktivnošću iz 1815. godine izazvao globalne klimatske promjene i takozvanu "godinu bez ljeta" 1816. Za "milenijsku erupciju" ne postoji dovoljno podataka o njezinom globalnom utjecaju, ali se sigurno zna da je znatno promijenila klimu u tadašnjoj Kini te da je pepeo iz erupcije prekrio tlo u 1000 kilometara dalekom Japanu.

Paekdu, visok 2744 metra, zadnji puta je erumpirao 1903. godine, ali seizmolozi su posljednjih godina uočili povećanu aktivnost vulkana, zabilježili su i povećane količine sumporova oksida, što dovodi do zaključka da se njegov bazen magme širi.

Četiri južnokorejska znanstvenika objavila su rad u uglednom časopisu Nature u kojem se špekulira kako bi novi nuklearni testovi, koji se odvijaju na stotinjak kilometara od vulkana, mogli potaknuti erupciju uspavanog diva:

- Snažna kretanja u tlu izazivaju velike pomake koji bi mogli "uznemiriti" bazen magme u vulkanu te tako ubrzati njegovu aktivnost - rekao je jedan od autora rada Hong Tae-kyung i nedvosmisleno potvrdio:

- Podzemna nuklearna eksplozija pokraj aktivnog vulkana predstavlja direktnu prijetnju za vulkan!

Posljednji nuklearni test koji je izvela Sjeverna Koreja, 6. siječnja ove godine, imao je snagu kao potres magnitude 5.1. Profesor Hong upozorava da potresi magnitude između 5 i 7.6 mogu biti okidač za erupciju vulkana.

Paekdu se, inače, smatra svetom planinom u ideologiji sjevernokorejskog režima, čija propaganda tvrdi da se na njezinim obroncima rodio Kim Jong-il, pokojni otac sadašnjeg diktatora Kim Jong-una. Znatno manje spektakularni službeni podaci tvrde pak da je rođen u izbjegličkom kampu u Rusiji tijekom japanske okupacije Korejskog poluotoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:47