NOVI ISKORAK

Kim Jong-un dovršava novi nuklearni projekt, Amerikanci uznemireni: ‘Ovo bi moglo biti opasno i za nas‘

Porinuće nuklearne podmornice nešto je što se dulje vrijeme očekivalo iz nekoliko razloga, smatraju stručnjaci
Kim Jong-un u inspekciji brodogradilišta u kojem se gradi nova podmornica i balistički projektil kojeg je Sjeverna Koreja ranije lansirala s druge podmornice
 Kcna/Upi/Profimedia

Čini se kako se Sjeverna Koreja priprema lansirati novu podmornicu s mogućnošću lanisiranja balističkih nuklearnih projektila čime će nedvojbeno pojačati tenzije sa SAD-om i Južnom Korejom.

Analiza satelitskih fotografija stručnjaka iz think tanka The Stimson Center, objavljenih na web stranici specijaliziranoj za Sjevernu Koreju North 38, sugerira da se izgradnja "možda bliži kraju ili je spremna za izlazak u bliskoj budućnosti".

Snimke brodogradilišta Sinpho South pokazuju da je plutajući suhi dok, koji je inače usidren na obližnjem molu, nedavno premješten uz pristanište gdje se nalazi golema građevinska hala u kojoj se podmornica dovršava.

To ukazuje na dvije mogućnosti - nova podmornica s balističkim projektilima, koja se gradi posljednjih nekoliko godina, je pri kraju ili je spremna za porinuće u bliskoj budućnosti.

Porinuće nuklearne podmornice nešto je što se dulje vrijeme očekivalo iz nekoliko razloga, smatraju stručnjaci.

Kao prvo, "veliki vođa" Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, posjetio je građevinsku halu u Sinphu 23. srpnja 2019. kako bi pregledao podmornicu klase ROMEO koja je preinačena kako bi se smjestile cijevi za lansiranje raketa.

Drugo, skladišta i prostori uz građevinsku halu, gdje su ranije uočeni veliki dijelovi podmornice, sada su potpuno prazna. To sugerira da su glavni strukturni radovi završeni.

Radovi na obnovi Shinpoa dovršeni su krajem 2016. godine i vjeruje se da je montaža podmornice započela nedugo nakon toga.

Vijest o skorašnjem lansiranju podmornice koja bi mogla lansirati nuklearne projektile posebno je zabrinjavajuća jer dolazi samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja lansirala dvije balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale.

Smatra se da je to lansiranje prvo lansiranje balističkih raketa u gotovo godinu dana, a ujedno i prva provokacija Pjongjanga novoj administraciji američkog predsjednika Joe Bidena.

Prema odredbama rezolucija Ujedinjenih naroda, Sjevernoj Koreji zabranjeno je ispaljivanje balističkih projektila.

Članice Vijeća sigurnosti zatražile se hitan sastanak na kojem će se razgovarati o nedavnim lansiranjima balističkih raketa, a Južna Koreja izjavile je da "temeljito prati situaciju", uz "blisku koordinaciju između obavještajnih vlasti Južne Koreje i SAD-a".

Biden je rekao da je Sjeverna Koreja prekršila rezoluciju Ujedinjenih naroda, ali da je i dalje otvoren za diplomatsko rješavanje situacije, ali koja je uvjetovana denuklearizacijom.

S druge strane, Pjongjang brani nedavno lansiranje riječima: "Mnoge druge zemlje diljem svijeta ispaljuju sve vrste projektila".

Inače, vjeruje se da je podmornica koja bi uskoro mogla ugledati svjetlo dana teška 2720 tona, a dizajnirana je za nošenje tri balističke rakete i teoretski bi mogla uploviti u Tihi ocean i ugroziti američke vojne objekte na Havajima ili čak na kopnu kontinentalnog dijela SAD-a.

Američka vojska upozorila je da bi raspoređivanje takvog naoružanja predstavljalo značaj porast napadačkih kapaciteta Sjeverne Koreje i novi razlog za zabrinutost.

Međutim, analitičari za britanski Telegraph komentiraju da je prijetnja puno više ograničena jer američka i japanska tehnologija nadzora podmorja omogućuje detaljno i pozorno praćenje podmornice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:46