NOVE TRZAVICE

KIM JONG UN I DALJE NIJE SRETAN Pyongyang kritizira američko-južnokorejske vojne vježbe iako su manjeg obima nego ranije

Južnokorejske haubice K-55 tijekom vojne vježbe
 Profimedia, Zuma Press - News

Sjeverna Koreja je u četvrtak kritizirala zajedničke vojne vježbe koje se upravo održavaju i u kojima sudjeluju njezin južni susjed i Sjedinjene Države rekavši da su one, premda su manjeg obima, "izazov" mirovnim naporima na Korejskom poluotoku.

SAD i Južna Koreja su u nedjelju objavili da prekidaju velike zajedničke godišnje vojne vježbe "Key Resolve" i "Foal Eagle" koje redovito potiču bijes Sjeverne Koreje.

Te su vježbe zamijenili manji vojni manevri radi "očuvanja dobre vojne pripremljenosti" snaga stacioniranih u Južnoj Koreji, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Washington i Seul su istodobno objavili da od 4. do 12. ožujka održavaju "izmijenjene" vježbe pod nazivom "Dong Maeng" ili "Savez" za koje su rekli da su uglavnom obrambene.

Ta bi promjena trebala učvrstiti približavanje dviju Koreja koje je počelo 2018. uspostavom dotad neviđena dijaloga američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

No kako piše službena sjevernokorejska agencija KCNA, "aktivnosti južnokorejske i američke vojske koje su loš znak, neopravdano krše zajedničku izjavu SAD-a i DNRK-a (Demokratska Narodna Republika Koreja) te izjave Sjeverne i Južne Koreje o prekidu neprijateljstva i popuštanju vojne napetosti".

Ove kritike dolaze nedugo nakon neuspjeha drugog summita američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika prošli tjedan u Vijetnamu.

Donald Trump je u srijedu upozorio da će biti "jako razočaran" ako se potvrdi da je Sjeverna Koreja počela obnovu postrojenja za lansiranje projektila, o čemu su na temelju satelitski snimka izvijestili američki stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:15