TVRDI KIMOV KUHAR

Kim Jong-un je tetka pogubio zbog seksa s članicama 'brigade užitaka'?

Osobni kuhar pokojnog 'dragog vođe' iznio je svoju verziju o pogubljenju tetka Kim Jong-una
 AFP

PJONGJANG - U raspravu oko stvarnih razloga pogubljenja Janga Song-thaeka, tetka vođe Sjeverne Koreje Kima Jong-una, uključio se i nekadašnji osobni kuhar pokojnog 'dragog vođe' Kima Jong-ila.

Japanac Kenji Fujimoto, vrhunski sushi majstor koji je Kimovoj obitelji kuhao od 1989. do 2001. godine, tvrdi da je tetak glavu ponajprije izgubio zbog svojih ljubavničkih pothvata. Ta se teza poklapa s jednom od optužbi koje su državni mediji sasuli na Janga nakon što je upao u Kimovu nemilost, a to je da je bio ženskar.

Dosad o ovome iz krajnje izolirane Sjeverne Koreje nije procurilo previše detalja, no Fujimoto tvrdi da je tetak, osim što je dugi niz godina bio drugi najjači čovjek režima, čitavo vrijeme imao specijalno zaduženje koje mu je dao Kim Jong-il, inače otac aktualnog vođe Kima Jong-una.

Dragi je vođa žene obožavao i uvijek je na raspolaganju htio imati 'brigadu užitaka', odnosno niz djevojaka spremnih da ga zadovolje kada mu se... prohtije. Članice spomenute brigade osobno je birao tetak Jang, koji je u tu svrhu organizirao audicije.

Da bi neka djevojka uopće došla na audiciju, morala je provesti noć s pogubljenim tetkom, tvrdi kuhar.

Takvo je ponašanje navodno Kimu Jong-unu diglo tlak. 'On takve stvari ne podnosi više od bilo čega. Njegov je djed Kim Il-sung bio ženskar, njegov otac Kim Jong-il također, a on je htio pokazati da je drugačiji te je odlučio takvu praksu iskorijeniti', kaže Fujimoto, čije riječi prenosi Daily Telegraph .

'Jang Song-thaek je bio u vezi s više žena. Vrhovni mu zapovjednik Kim Jong-un to nije mogao oprostiti pa je svog mentora odlučio pogubiti', dodaje.

Iako je Kenji sasvim sigurno osoba koja nakon toliko godina provedenih u Kimovoj obitelji ima određeni kredibilitet kada govori o obiteljskim odnosima, nekoliko je analitičara njegovu tezu o tetkovom smaknuću kategorički odbacilo.

Autor knjige o dinastiji Kimovih Bradley K. Martin kaže da ništa ne ukazuje da je Jang Kimu Jong-ilu dovodio djevojke.

Istovremeno, stručnjak za Sjevernu Koreju Adam Cathcart ne vjeruje da bi Kim Jong-un bio baš takva moralna vertikala pri donošenju odluka. Tu spominje i nedavni posjet Pjongjangu Dennisa Rodmana povodom Kimova rođendana. 'Znači, mladi vođa želi graditi imidž državnika koji je u odnosu na vlastitog oca manje korumpiran i nesklon hedonizmu, ali zato zajedno s Rodmanom ispija vodku', sumnjičav je Cathcart.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:26