PANIKA NA HOKKAIDU

Kim Jong-Un lansirao projektil, Japan izdao pa povukao naredbu za evakuaciju nekoliko milijuna ljudi!

Japanska vlada kasnije je rekla da je upozorenje o hitnoj evakuaciji - koje je izdala i kasnije povukla - bilo primjereno i da nije napravljeno greškom.

Lansiranje projektila, Sjeverna Koreja 

 Str/Afp

Sjeverna Koreja ispalila je u četvrtak nešto što bi mogao biti novi model balističke rakete, izazvavši paniku u sjevernom Japanu gdje je stanovnicima rečeno da odu u skloništa premda se kasnije pokazalo da nije bilo opasnosti.

Projektil je letio oko 1000 kilometara, objavila je južnokorejska vojska, nazvavši lansiranje "teškom provokacijom".

Maksimalna visina putanje projektila nije službeno objavljena, no južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila je da se čini da je bila manja od 3000 km - daleko ispod visine nekih sjevernokorejskih testova prošle godine koji su premašili 6000 km.

Vojska Južne Koreje rekla je da je u stanju pripravnosti i da blisko koordinira djelovanje sa svojim glavnim saveznikom, Sjedinjenim Državama, koje su "snažno osudile" ono što je Bijela kuća u priopćenju rekla da je testiranje balističkog projektila dugog dometa.

Južnokorejski vojni dužnosnik objavio je da je test očito uključivao novi sustav naoružanja prikazan na nedavnim sjevernokorejskim vojnim paradama. Vojska je analizirala putanju i domet projektila, a ministarstvo obrane je reklo da je to mogao biti projektil na kruto gorivo.

Sjeverna Koreja radi na razvoju više projektila na kruto gorivo, koji se lakše skladište i transportiraju, a mogu se lansirati gotovo bez upozorenja ili vremena za pripremu.

Premda je Sjeverna Koreja ranije testirala projektile kratkog dometa na kruto gorivo, dosad nije testirala projektile dugog dometa te vrste, rekao je Bruce Bennett, viši obrambeni analitičar u američkoj RAND Corporation.

Projektil je ispaljen iz blizine Pjongjanga, objavila je južnokorejska vojska, što znači da je mogao biti lansiran s međunarodne zračne luke u blizini glavnog grada, s mjesta na kojemu su probno ispaljivani projektili 2017. godine.

Japanski premijer Fumio Kishida sazvao je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost kao odgovor na lansiranje. Japanska obalna straža objavila je da je projektil pao u more istočno od Sjeverne Koreje. Ministar obrane Yasukazu Hamada rekao je da se čini da je projektil ispaljen prema istoku pod visokim kutom i da ne može potvrditi je li projektil preletio japansku isključivu gospodarsku zonu.

Japanske vlasti povukle su upozorenje za otok Hokkaido kada su utvrdile da projektil neće pasti u blizini. Tamošnji student rekao je japanskoj televiziji NHK da je uzbuna izazvala trenutnu paniku na željezničkoj stanici.

"Na trenutak je u vlaku zavladala panika, ali je službenik stanice rekao da se smire i ljudi su to učinili", rekao je neidentificirani muškarac za NHK.

Lansiranje je uslijedilo nekoliko dana nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozvao na jačanje odvraćanja od rata na "praktičniji i ofenzivniji" način kako bi se suprotstavilo onome što je Sjeverna Koreja nazvala potezima agresije Sjedinjenih Država.

Premda su osudile posljednju u nizu sjevernokorejskih raketnih proba, Sjedinjene Države obnovile su svoju ponudu za otvaranje pregovora.

"Vrata se nisu zatvorila diplomaciji, ali Pjongjang mora odmah prestati sa svojim destabilizirajućim akcijama i umjesto toga izabrati diplomatski angažman", rekla je glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

Sjeverna Koreja kritizirala je nedavne zajedničke vojne vježbe između američkih i južnokorejskih snaga kao eskalaciju napetosti, pojačavši svoje testove oružja posljednjih mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2023 12:21