SJEVERNOKOREJSKA VJEŽBA

KIM JONG UN NADZIRAO VJEŽBU LANSIRANJA PROJEKTILA Testirali bacače i taktički navođeno oružje

 
Kim Jong Un
 Korean Central News Agency (KCNA) / REUTERS

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadzirao je u subotu "udarnu vježbu" lansiranja projektila u more na istočnoj obali, izvijestili su u nedjelju državni mediji.

Svrha ove vježbe bila je testirati izvedbe "velikih kalibara višestrukih raketnih bacača i taktički navođenog oružja od strane obrambenih postrojbi", priopćila je sjevernokorejska središnja tiskovna agencija, implicirajući da nije riječ o balističkim raketama velikog dometa koje Sjedinjene Države smatraju prijetnjom, prenosi Reuters.

U izvješću se navodi da je Kim izdao nalog za lansiranje i naglasio potrebu za "povećanjem borbenih sposobnosti kako bi se branila politička suverenost i ekonomska samoodrživost" Sjeverne Koreje suočene s prijetnjama i invazijama.

Izjava je uslijedila dan nakon posljednjeg lansiranja, što su analitičari protumačili kao pokušaj pritiska na Washington da popusti u pregovorima o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa nakon što je summit u veljači završio neuspjehom.

North Korea's leader Kim Jong Un supervises a
Korean Central News Agency (KCNA) / REUTERS
Kim Jong Un nadgleda vježbu lansiranja projektila

Južna Koreja je u subotu pozvala svog komunističkog susjeda da "zaustavi djela koja eskaliraju vojne napetosti na Korejskom poluotoku", dok je Donald Trump na Twitteru objavio kako je još uvjeren da bi mogao postići dogovor s Kimom.

Projektili, ispaljeni iz grada Wonsana oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu letjeli su 70 do 200 km u sjeveroistočnom smjeru, izvijestila je južnokorejska vojska u subotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:15