ODGOVOR J. KOREJI

Kim Jong Un oglasio se o prijateljstvu s Putinom: ‘Ovo je maligno klevetanje, pa sasvim je normalno to što radimo‘

Dužnosnici SAD-a i Južne Koreje izrazili su zabrinutost da bi Rusija mogla pokušati nabaviti streljivo od Sjeverne Koreje

Kim Jong Un i Vladimir Putin

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak odgovorila na kritiku južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola zbog suradnje Pjongjanga s Moskvom nakon posjeta vođe Kim Jong Una Rusiji, poručivši da je "prirodno" i "normalno" da susjedi održavaju bliske odnose.

Yoon je na Općoj skupštini UN-a prošloga tjedna poručio da bi rusko pomaganje Sjevernoj Koreji da unaprijedi program naoružanja u zamjenu za pomoć u ratu protiv Ukrajine, predstavljalo "izravnu provokaciju".

Pjongjang je, putem članka u državnoj novinskoj agenciji KCNA, osudio Yoona zbog "malignog" klevetanja prijateljske suradnje s Rusijom te je poručio da je Yoon "glasnik" SAD-a.

"Sasvim je prirodno i normalno da susjedne zemlje održavaju bliske međusobne odnose i nema razloga pozivati na odgovornost takvu praksu", navodi se.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un prošlog se tjedna vratio u Sjevernu Koreju s jednotjednog putovanja u Rusiju gdje se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i dogovorio jačanje vojne i gospodarske suradnje.

Dužnosnici SAD-a i Južne Koreje izrazili su zabrinutost da bi Rusija mogla pokušati nabaviti streljivo od Sjeverne Koreje kako bi nadopunila svoje sve manje zalihe za rat u Ukrajini, dok Pjongjang traži tehnološku pomoć za svoj nuklearni i raketni program.

Sve aktivnosti koje pomažu sjevernokorejskim programima naoružanja zabranjene su rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 01:36