PO NJEGA DOŠAO AVION

KIM JONG-UN OSLOBODIO AMERIKANCA U logoru završio jer je u hotelu zaboravio primjerak Biblije

(FILES) This file handout photo obtained June 10, 2014 courtesy of The City of Moraine, Ohio shows Jeffrey Fowle. North Korea said on June 30, 2014 two detained American tourists, Matthew Todd Miller and Jeffrey Edward Fowle, would face trial for charges including "perpetrating hostile acts". AFP PHOTO/THE CITY OF MORAINE = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / THE CITY OF MORAINE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - NO A LA CARTE SALES/DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS =
 HANDOUT/AFP

PJONGJANG - Američki državljanin Jeffrey Fowle, koji je u svibnju u Sjevernoj Koreji uhićen jer je navodno u svojoj hotelskoj sobi ostavio primjerak Biblije, oslobođen je i na putu je prema Sjedinjenim Državama, objavio je u utorak CNN, pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika State Departmenta. Vijest o oslobađanju objavile su i neke vodeće novinske agencije, ali bez navođenja identiteta oslobođenoga.

Prema informacijama CNN-a, avion u vlasništvu američke vlade došao je u izoliranu državu po Fowlea te ga je odbacio do Guama, američkog otoka u zapadnom dijelu Tihog oceana.

Zasad nema informacija što je prethodilo njegovom oslobađanju, odnosno tko je ispregovarao cijelu operaciju.

Kao što je poznato, sjevernokorejske su vlasti Fowlea lišile slobode u svibnju. Uhićen je na aerodromu dok je pokušavao napustiti državu, a kao razlog je navedeno da se ponašao suprotno načinu na koji se turisti trebaju ponašati.

Prošli se mjesec Fowle pojavio na CNN-u u intervjuu, na koji su ga natjerale sjevernokorejske vlasti, u kojem je apelirao na američku pomoć. Tada je, manje-više recitirajući naučeni govor, izjavio da 'nema primjedbi' na tretman u logoru u koji je bio smješten.

'Dosad je bilo jako dobro i molim sa da će tako i ostati sljedeća dva dana ili sljedećih dvadeset godina, koliko bih ovdje mogao provesti', izjavio je tada Fowle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:11