SJEVERNA KOREJA

Kim Jong Un priznao: ‘Ekonomska situacija je mračna, suočeni smo s velikim zadaćama‘

Gospodarstvo Sjeverne Koreje pogođeno je višegodišnjim sankcijama zbog nuklearnih programa i programa naoružanja
 AFP

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozvao je dužnosnike na obljetnici osnivanja vladajuće stranke da se usmjere na poboljšanje života građana u jeku "mračne" ekonomske situacije, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji.

Zemlja je suočena s "velikim zadaćama za prilagođavanje i razvoj državnog gospodarstva" i postizanje ekonomskih ciljeva utvrđenih na nedavnim sastancima stranke i vlade, rekao je Kim u svom obraćanju povodom 76. obljetnice osnivanja Radničke stranke Sjeverne Koreje u nedjelju, prenosi državna novinska agencija KCNA.

Dužnosnici ne bi trebali tražiti privilegije i povlašteni tretman i "uvijek bi trebali uzeti u obzir je li njihov rad u interesu ljudi ili uzrokuje probleme ljudima", rekao je Kim.

Gospodarstvo Sjeverne Koreje pogođeno je višegodišnjim sankcijama zbog nuklearnih programa i programa naoružanja, a obilne kiše i poplave također su uzele danak. Sjeverna Koreja nije prijavila nijednu zarazu koronavirusom, ali je nametnula stroga zatvaranja i ograničila kretanje.

Američki State Department optužio je Kimovu vladu u četvrtak da je glavni krivac za humanitarnu situaciju u zemlji.

- Režim nastavlja iskorištavati vlastite građane, kršiti njihova ljudska prava, preusmjeravati resurse od naroda te zemlje za izgradnju svog nezakonitog (oružja za masovno uništenje) i balističkih programa - rekao je glasnogovornik Ned Price na brifingu u Washingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 03:13