OZBILJNA SITUACIJA

Kim Jong-un sazvao sastanak koji je sve razotkrio: Sjevernoj Koreji prijeti nestašica hrane i humanitarna kriza

Dostupnost hrane vjerojatno je pala ispod minimuma s obzirom na ljudske potrebe, stoji u izvješću američkog programa 38 North

Kim Jong-un

 Str/AFP

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un započeo je sastanak dužnosnika vladajuće stranke kako bi razgovarali o poboljšanju gospodarstva i poljoprivrede, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji, dok raste bojazan od nestašice hrane i humanitarne krize.

Međunarodni stručnjaci tvrde da se nesigurnost hrane pogoršala u izoliranoj zemlji u jeku sankcija i zatvaranja zbog covida-19.

Kim je u nedjelju nadgledao sedmi prošireni plenarni sastanak 8. Središnjeg odbora Radničke stranke Koreje o projektima ruralnog razvoja, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Skup je prvoga dana odobrio točke dnevnog reda, objavila je KCNA.

Obično se takvi sastanci sazivaju jednom ili dvaput godišnje, ali ova plenarna sjednica odvija se samo dva mjeseca od prethodne, također usmjerene na poljoprivredu.

Neuobičajena učestalost sastanaka o poljoprivredi potaknula je nagađanja da bi u Sjevernoj Koreji mogla vladati ozbiljna nestašica hrane.

U najavi sastanka u veljači, KCNA je navela da je "vrlo važan i hitan zadatak uspostaviti ispravnu strategiju za razvoj poljoprivrede".

Južna Koreja upozorila je u veljači da se pogoršala situacija s hranom u Sjevernoj Koreji, a dužnosnici u Seulu opisuju sastanak kao de facto potvrdu ozbiljnih nestašica.

Američki program 38 North, koji je posvećen stanju u Sjevernoj Koreji, objavio je u izvješću u siječnju da je "dostupnost hrane vjerojatno pala ispod minimuma s obzirom na ljudske potrebe", pri čemu je nesigurnost hrane najgora od gladi 1990-ih.

Sjeverna Koreja je pod strogim međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila, a posljednjih je godina njezina ograničena pogranična trgovina praktički ugušena uvedenim zatvaranjima s ciljem prevencije covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 10:14