NASTAVAK TESTIRANJA

Kim Jong-un se priprema za ‘dugi sukob‘! ‘Nastavljamo s ispaljivanjem nuklearnih projektila‘

Pjongjang nije izveo nijedan nuklearni pokus s balističkim projektilima dugog dometa od 2017., dajući prednost dijalogu sa SAD-om
 Jung Yeon-je/AFP

Sjeverna Koreja u četvrtak je zaprijetila mogućim nastavkom pokusa s nuklearnim i balističkim projektilima dugog dometa.

Prijetnja je stigla nakon sastanka političkog biroa pod predsjedanjem predsjednika zemlje Kim Jong-una koji se priprema za "dugi sukob" sa SAD-om.

"Neprijateljska politika i vojna prijetnja SAD-a su dosegli stupanj opasnosti koji se ne može ignorirati. Iz tog razloga, na sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta Radničke partije je naređeno da se hitno razmotri pitanje nastavka svih aktivnosti koje su bile pod moratorijem", prenijela je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Pjongjang nije izveo nijedan nuklearni pokus s balističkim projektilima dugog dometa od 2017., dajući prednost dijalogu sa SAD-om tijekom tri susreta s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Od neuspjelog summita dvojice čelnika u Hanoiju 2019., pregovori su na mrtvoj točki.

Sjeverna Koreja, naoružana nuklearnim oružjem, odbija pozive na pregovore, ponovno pokrenuvši testiranje raketa, posebice nadzvučnih projektila.

Prošli tjedan SAD je uveo nove sankcije Pjongjangu, nakon što je komunistički režim Kim Jong-una početkom godine lansirao više raketa, uključujući i dva taktička navođena projektila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 09:44