NITKO NE ZNA GDJE JE BIO

KIM JONG-UN SE VRATIO! Vođa Sjeverne Koreje nakon 40 dana napokon se pojavio u javnosti

 AFP

PJONGJANG - Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un u utorak se po sjevernokorejskom vremenu pojavio u javnosti, što je prvi put da je to učinio u više od mjesec dana, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Kima nije bilo ukupno 40-ak dana, tijekom kojih su se razvile brojne teorije o njegovu navodno pogoršanom zdravstvenom stanju, a neki su tvrdili i da je smijenjen u državnom udaru.

Prema informacijama KCNA, vođa se nakon misterioznog nestanka ukazao sa svojom svitom u novoizgrađenom stambenom kompleksu za znanstvenike u Wisongu.

'Rezidencijalni kompleks sastoji se od 24 bloka višekatnica, a tamo su i škole, bolnica, jaslice, dječji vrtić, razne službe i parkovi. Nakon što su ga informirali o kompleksu i pokazali mu kartu da ga vidi iz ptičje perspektive, on je sve razgledao', stoji u izvješću državne novinske agencije, koje doduše nije popraćeno fotografijama s mjesta događaja.

Ipak, državne dnevne novine Rodong Sinmun na svojoj su naslovnici objavile nekoliko slika nasmiješenog Kima, na kojima se vidi da hoda uz pomoć štapa. Pritom se ne navodi zbog čega ga točno koristi, odnosno što mu se dogodilo nozi pa da već neko vrijeme šepa. Nije objašnjeno ni gdje je proteklih pet tjedana izbivao.

Na fotografiji: Naslovnica državnih dnevnih novina Rodong Sinmun

'Bio je jako oduševljen kada je vidio lijepo ukrašene javne zgrade i stambene objekte, koji su oličeni u raznim bojama. Rekao je da izgledaju vrlo atraktivno i da je pogled na njih fantastičan. Detaljno se informirao o tijeku izgradnje', stoji u izvješću KCNA te se dodaje koje je sve objekte Kim razgledao.

'Ne samo da su stanovi ugodni i prikladni za život, nego su i opremljeni svim potrebnim kvalitetnim namještajem', rekao je oduševljeni Kim i dodao da znanstvenici sa sobom u novi kompleks neće morati donijeti baš ništa jer su im osigurani čak i televizori u boji, sve dar Partije.

Državni mediji javljaju da je sjevernokorejski vođa posjetio i novoizgrađeni Institut prirodnih izvora energije, kojim ravna tamošnja Akademija znanosti. Pritom je nahvalio bauštelce bez kojih nijedan objekt ne bi bio tako sjajno sređen.

'Naši su znanstvenici domoljubi koji su cijeli svoj život posvetili izgradnji bogate i moćne nacije, uvjereni da, premda znanost granice ne poznaje, imaju svoju majku domovinu i majčicu Partiju da vodi brigu o njima. Na njima ne treba štedjeti. Uvijek im treba davati podršku i brinuti o njima', rekao je Kim i predložio da se krene u gradnju još objekata na jednoj drugoj lokaciji koja bi, prema njemu, trebala postati znanstveni grad svjetske klase.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:35