VATRENI ‘DOČEK‘

Kim Jong-un sprema veliku provokaciju Bidena: ‘Mogao bi testirati balistički projektil, ili gore...‘

Najave novog testiranja oružja stižu u vrijeme kada su američki državni tajnik i ministar obrane u posjetu Aziji
Testiranje balističkog projektila Hwasong-15
 Kcna Via Kns/Afp/Profimedia

Sjeverna Koreja navodno se priprema za testiranje oružja dok su američki državni tajnik i ministar obrane u posjetu Aziji.

Kako su CNN-u rekli službenici američke obavještajne službe, Sjeverna Koreja najvjerojatnije se priprema za prvo testiranje oružja otkako je Joe Biden stupio na dužnost predsjednika.

Stručnjaci napominju da bi takav potez Kim Jong-una ustvari bio prilično predvidljiv, uzimajući u obzir da je slične provokacije radio i kad su bivša dva američka predsjednika, Barack Obama i Donald Trump, stupili na dužnost.

"Sjeverna Koreja sad već tradicionalno provodi neku vrstu provokacije kad dođe do promjene američke i južnokorejske administracije", izjavio je znanstvenik Bruce Klingner iz Heritage Foundation, "Jedan sjevernokorejski prebjeg mi je priznao da je ideja bila da ih se time "trenira kao pse" kako bi izmamili ustupke dviju moćnih zemalja".

Klingner dodaje da bi se povijest mogla ponoviti i kako je za pretpostaviti da će Pjongjang htjeti u prvih par mjeseci Bidenovog stupanja na vlast izvesti neku provokaciju.

Posjet Blinkena i Austina

Državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin trenutno su u Aziji na sastancima sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama.

Ako Sjeverna Koreja izvede nekakvu provokaciju dok su Blinken i Austin u Aziji, to bi bila jasna poruka Kim Jong-una Washingtonu kojom želi osigurati da ga vidi kao ključnog igrača u regiji, ističu američki dužnosnici.

Međutim, vjerojatnije je da će sjevernokorejski vođa pričekati i vidjeti kako će sastanci završiti prije nego donese neku odluku.

Američki dužnosnici nisu htjeli precizirati koja su predviđanja obavještajne službe, ali najvjerojatniji scenarij, temeljen na snimkama i drugim obavještajnim podatcima, je da bi moglo doći do testiranja balističkog projektila ili raketnog motora.

Sjeverna Koreja je posljednji poznati test oružja izvela u ožujku prošle godine.

Posljednjih nekoliko dana, američka obavještajna služba pozorno prati aktivnosti u Sanum-dong u blizini Pjongjanga, gdje su, kako se vjeruje, ranije bile izgrađene balističke rakete.

Osim toga, nedavno su zabilježene aktivnosti u sjevernokorejskom nuklearnom postrojenju Yongbyon, prema analizi satelitskih snimaka koju je objavio 38 North.

U igri i nuklearni test?

Nije poznato koji bi točno bio odgovor SAD-a na testiranje oružja, ali bi varirao ovisno o tome što Pjongjang točno učiniti.

Ako Sjeverna Koreja napravi nuklearni test ili testira interkontinentalni balistički projektil poput onog kojeg je pokazala u listopadu 2020. godine, to bi bilo "zabrinjavajuće, vrlo provokativno", rekao je Klingner.

"To bi bilo ogromno kršenje rezolucija UN-a, zahtijevalo bi snažnu Bidenovu reakciju i ograničilo diplomatski doseg. Kad učine nešto provokativno, to stavlja diplomaciju na tromjesečnu do šestomjesečnu stanku jer nitko ne želi da ga se vidi kako nagrađuje S. Koreju za takvo ponašanje", objasnio je Klingner.

Ako Pjongjang odluči testirati raketu, SAD će prije reakcije tražiti odgovore na pitanja kao što su- koliki je domet imala raketa, koliko je daleko letjela i je li preletjela japanski teritorij. Ispitivanja raketnih motora "zapravo nisu kršenje, ali nisu ni od pomoći", dodao je.

Sestra Kim Jong-una prije par dana upozorila je SAD-a da "ne stvara probleme želi li spavati u miru sljedeće četiri godine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:03