SJEVERNA KOREJA

KIM JONG UN TRUMPU OČITAO LEKCIJU ZBOG POVLAČENJA IZ PARIŠKOG SPORAZUMA 'Ovo je vrhunac egoizma i moralne praznine'

 KCNA / REUTERS

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje opisao je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz Pariškog klimatskog sporazuma kao "vrhunac egoizma" i primjer da Sjedinjene Države brinu samo za svoju dobrobit.

"Globalno zagrijavanje jedan je od najopasnijih izazova s kojima se čovječanstvo suočava danas", kazao je za sjevernokorejsku novinsku agenciju KCNA i zaključio da je do povlačenja Amerike iz Pariškog sporazuma dovela Trumpova politika "Amerika prva".

"Ovo je vrhunac egoizma i moralnog vakuuma koji se brine isključivo za svoju vlastitu dobrobit, pa čak i po cijeni čitavog planeta i, istovremeno, kratkovidna i glupa odluka koja ignorira činjenicu da je zaštita globalnog okoliša u njihovom vlastitom interesu.

Američki predsjednik Trump je povodom povlačenja iz Pariškog klimatskog sporazuma kazao da on ima mane što se tiče SAD-a i prednosti što se tiče drugih zemalja, te da stoga sporazum ostavlja američke poduzetnike i porezne obveznike da apsorbiraju trošak.

Amerika je jedna od tri zemlje na svijetu koje nisu dio Pariškog klimatskog pakta. Društvo SAD-u u tome prave ratom razorena Sirija i Nikaragva, koja se drži postrani jer smatra da sporazum ne donosi dovoljno jake obaveze.

Trumpova odluka izazvala je kritike diljem svijeta. "Krajnje je vrijeme da svijet prestane biti obazriv prema opasnom ideološkom trendu koji se pomalja u SAD-u pojavom Trumpove administracije, već da digne uzbunu i ostane jako pripravan oko toga", poručio je sjevernokorejski glasnogovornik.

Zanimljivo, istovremeno je Južna Koreja obustavila daljnju primjenu kontroverznog američkog obrambenog sustava dok se ne provede ocjena utjecaja na okoliš, koju je naredio novi predsjednik Moon Jae-In, primjećuje Daily Mail.

Istom tom obrambenom raketnom sustavu prošle se godine za vladavine južnokorejske predsjednice Park Geun-Hye usprotivila Kina, koja ga smatra prijetnjom vlastitim vojnim kapacitetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:22