SLAVLJE U PJONGJANGU

Kim na paradi pokazao dosad neviđeno oružje, a o jednoj tvrdnji iz govora još će se dugo pričati

Kim izrazio zahvalnost što u zemlji nitko nije zaražen koronavirusom te naglasio da se Covid-19 ne bi mogao spriječiti bez socijalizma
Vojna parada u Sjevernoj Koreji
 -

Sjevernokorejska državna televizija počela je emitirati snimku vojne parade održane u ranu zoru u subotu u povodu 75. godišnjicu utemeljenja svoje Radničke stranke.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un održao je neuobičajeno obraćanje vojnicima zahvalivši se im na pomoći koju su pružili kako bi popravili štete koje su ljetos nanijele oluje, prema snimci emitiranoj na televiziji.

Sjeverna Koreja je zemlja suočena s dvije krize, zdravstvenom zbog covida-19 te štetama izazvanima prirodnim katastrofama, ustvrdio je.

Zahvalio je vojsci jer pomaže spriječiti bilo kakvu epidemiju koronavirusa.

image
Vojna parada u Pjongjangu
AFP

Izolirana komunistička Sjeverna Koreja provodi stroge mjere kako bi spriječila pandemiju koronavirusa te je od siječnja zatvorila svoje granice. Službeno nije potvrdila nijednu infekciju unutar zemlje, no u taj podatak sumnjaju i južnokorejske i američke službe.

Kim je u govoru ponovio tu tvrdnju izrazivši zahvalnost što se nijedan stanovnik Sjeverne Koreje nije zarazio koronavirusom.

Naglasio je da se covid-19 ne bi mogao spriječiti bez socijalizma.

image
Vojna parada u Pjongjangu
AFP

Godišnjica koja se uobičajeno slavi nizom koncerata i drugih svečanosti, pomno se prati jer je to prigoda da Kim uputi poruke namijenjene domaćoj i inozemnoj javnosti.

Ranije u subotu združeni stožer južnokorejske vojske objavio je da je uočio znakove parade u glavnome gradu Pyongyangu, ali bez pojedinosti.

image
Vojna parada u Pjongjangu
AFP

"Postoje znakovi da je Sjeverna Koreja održala vojnu paradu jutros na Trgu Kim Il Sunga u čemu je sudjelovao velik broj vojnika s vojnom opremom", navodi se u izjavi. "Južna Koreja i američke obavještajne vlasti pomno prate razvoj događaja, a postoji mogućnost da je to bio središnji događaj".

Prvi put je vojna parada održana u ranu zoru, a južnokorejski dužnosnici smatraju da je Kim iskoristio paradu kako bi pokazao moć uoči američkih predsjedničkih izvora u studenome jer su razgovori o denuklearizaciji započeti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zapeli u slijepoj ulici.

image
Vojna parada u Pjongjangu
Jung Yeon-je/AFP

Tjednima su komercijalni sateliti slali snimke tisuća vojnika sjevernokorejske vojske koji vježbaju marširanje, a južnokorejski dužnosnici kazali su da bi Sjever mogao iskoristiti paradu da pokaže nove interkontinentalne balističke projektile (ICBM) ili nove balističke projektile lansirane s podmornica. To se i ostvarilo u subotu ujutro.

image
Vojna parada u Sjevernoj Koreji
-

Strani diplomati u Pjongjangu često su dobivali pozivnice da prisustvuju takvih manifestacijama, no rusko veleposlanstvo objavilo je na društvenoj mreži da je diplomatska misija primila naputak da se "koliko je god moguće suzdrži" od putovanja u grad.

image
Vojna parada u Pjongjangu
Jung Yeon-je/AFP

Jednako tako nijedan strani novinar nije primio pozivnicu za događaj. Brojna su veleposlanstva zatvorena zbog sanitarnih ograničenja i broj stranih promatrača u zemlji jako je ograničen. Državni mediji prenose da su mjere ograničenja uvedene zbog sprečavanja epidemije razlog kašnjenja nekih važnih gospodarskih i građevinskih projekata.

Međunarodna zajednica nametnula je Sjevernoj Koreji niz drakonskih sankcija zbog njezina nuklearnog programa i razvoja balističkih projektila.

image
Vojna parada u Pjongjangu
Jung Yeon-je/AFP

"No to je ipak impresivno veliko okupljanje tijekom globalne pandemije što govori da su sjevernokorejske vlasti više zabrinute za političku povijest i nacionalni moral nego za to kako spriječiti širenje covida", zaključuje Leif-Eric Easley, predvač na Sveučilištu Ewha Womans u Seoulu.

Zadnji put je Sjeverna Koreja prenosila vojnu paradu uživo na televiziji 2017., kada je pokazala brojne projektile ICBM u vrijeme visoke napetosti sa Sjedinjenim Državama.

image
Vojna parada u Pjongjangu
Jung Yeon-je/AFP

Projektili ICBM bili su ponovno prikazani na paradi u veljači 2018., no ni tada strani novinari nisu primili pozivnice. Ubrzo nakon toga Kim je počeo susrete s međunarodnim vođama kao što je američki predsjednik Donald Trump te veliki projektili više nisu bili prikazivani javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 21:20