NAPETA SITUACIJA

Kim zaključio kongres partije, njegove posljednje riječi jasna su poruka Bidenu!

‘Neprijateljske snage pokušat će s većom žustrinom provjeriti naš napredak. A svijet će gledati kako se provodi naš borbeni program‘
Kim Jong Un 
 AFP

Vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, zatvorio je osmodnevni kongres vladajuće partije te zemlje najavljujući daljnji razvoj vojnog arsenala Sjeverne Koreje. Mladi vođa gurnuo se tako malo više na ljestvici potencijalnih vanjskopolitičkih glavobolja nadolazeće administracije Joea Bidena.

Proteklih godina je vođa zatvorene i siromašne azijske zemlje održavao sastanke s južnokorejskim susjedima i sada skoro bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Iako nikad nije obećao da će prestati s razvojem nuklearnog oružja, činilo se da se režim otvara svijetu. Najava pokazuje da se zemlja ponovno okreće starim načinima.

Svoje drugo, grublje lice pokazala je i Kimova sestra koja je posljednjih godinu dana sve prominentnija u svjetskim medijima. Vodila je sjevernokorejsku delegaciju na Zimske olimpijske igre u Južnu Koreju, i svidjela se tamošnjoj javnosti i predsjedničkom paru, ali sada je vrlo oštro poručila: Seul se ponaša "zaista čudno" i "idiotski" jer špijunira svog sjevernog susjeda, piše londonski Times.

I njezin brat je pokazao da se od mrkve okreće batini. "Dok radimo na daljnjem jačanju nuklearnih obrambenih sposobnosti, trebamo učiniti sve što je moguće da osnažimo i našu vojsku", poručio je Kim, upozoravajući na mogućnost da se dogodi nešto neočekivano prijeteće.

Kim je još prošle subote u istom kontekstu nabrajao napredno oružje koje namjerava nabaviti, poput taktičkog bojišnog nuklearnog oružja, hipersoničnih raketa, raketa s višestrukim bojevim glavama, špijunskih satelita, interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearnih podmornica opremljenih "do zuba".

"Neprijateljske snage pokušat će s većom žustrinom provjeriti naš napredak. A svijet će gledati kako se provode naše političke objave i naš borbeni program", poručio je Kim koji je kao glavnog neprijatelja naveo SAD.

No, tijekom zasjedanja ovogodišnjeg kongresa partije, ne slučajno organiziranog uoči Bidenova preuzimanja vlasti u Washingtonu, Kim je ipak poslao poruku da je spreman "silom odgovoriti sili", a "dobroj volji dobrom voljom".

Kim je na kongresu dobio novu titulu glavnog tajnika Radničke partije, a zanimljivo je da je kongres počeo priznanjem da su njegovi petogodišnji strateški planovi dobrim dijelom na većini polja zakazali.

Još je zanimljiviji slučaj njegove sestre. Strani mediji raspisali su se kako bi mogla dobiti nove ovlasti te kako se njezin brat uvelike na nju oslanja. Govorilo se da je Kim Jo-jong vrlo svestrana i sposobna te da bi mogla naslijediti brata koji, spekuliralo se, nije najboljeg zdravlja. No, umjesto novih ovlasti, Kim Jo-jong je zapravo izbrisana iz popisa članova Politbiroa. Ali, to ne znači da je izgubila svoje mjesto u režimu. Štoviše, objavljeno je priopćenje u njezino ime gdje vrlo grubim jezikom ismijava Južnu Koreju u kojoj je imala izvrstan debi i gdje se svima svidjelo njezino držanje "poput balerine, što joj je bila majka". Takve komplimente njezin brat nikad nije dobio. Kim Jo-jong sada je u priopćenju napala Seul zbog satelita kojim je špijunirao noćnu paradu koju je održao Sjever.

"To je vojna parada, a ne vojna vježba uperena protiv nekoga. Teško je shvatiti te južnjake. Idioti su i na vrhu svijeta po lošem ponašanju, čini se da ih zanima samo da izazovu svijet da im se smije. Kao što sam već upozorila, o svemu tome treba razmisliti u budućnosti", navela je u priopćenju Kimova mlađa sestra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:17