ISPALILI NOVE PROJEKTILE

Kimova sestra podivljala, Biden dignuo bombardere: ‘Znate što se sprema ako izvedu 7. nuklearni test?‘

Nakon novog testiranja intekrkontinentalnog projektila, Kim Yo-jong je poručila da će Pjongjang reagirati i na neizravnu prijetnju

Kim Yo Jong

 Jorge Silva/AFP

Moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, Kim Yo-jong, poručila je Sjedinjenim Državama da se pripreme za samoobranu jer Sjeverna Koreja povećava snagu svog nuklearnog oružja. Njezino upozorenje stiže nakon ispaljivanja novih sjevernokorejskih projektila, što je dodatno pojačalo napetosti u azijsko-pacifičkoj regiji.

Japanska obalna straža potvrdila je u ponedjeljak ujutro da je Sjeverna Koreja ispalila još tri balističke rakete prema japanskim vodama. Do nove provokacije je došlo nakon što je sjevernokorejska vojska ovog vikenda lansirala svoj interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong-15.

Zbog novog sjevernokorejskog testa SAD je u zrak podignuo i svoje nadzvučne bombardere dugog dometa, koji su kao demonstracija sile letjeli zajedno s južnokorejskim i japanskim ratnim zrakoplovima.

Sestra sjevernokorejskog vođe i zamjenica direktora odjela Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, upozorila je Washington da će Pjongjang reagirati na svaku "izravnu ili neizravnu prijetnju", prenosi The Telegraph.

image

Pjongjang je izveo novo testiranje interkontinentalnog balističkog projektila

Stringer/AFP

"Učestalost korištenja Pacifika kao našeg poligona ovisi o akciji američkih snaga", glasila je izjava utjecajne osobe za koju neki vjeruju da je moguća nasljednica svog starijeg brata, iako u posljednje vrijeme Kim Jong-un iznimno uočljivo u javnosti prezentira svoju kćer, za koju se vjeruje da ima oko 10 godina.

"Još jednom potvrđujemo da nema promjena u našoj volji da natjeramo najgore manijake koji eskaliraju napetosti da plate cijenu za svoje postupke", dodala je.

Opovrgavajući izvještaje da ICBM bojeva glava nije prošla test, nazvala je nuklearne stručnjake "glupima" i ponovno ustvrdila da oružje predstavlja prijetnju SAD-u. Teoretski, sjevernokorejski ICMB bi mogao dosegnuti čak i Sjevernu Ameriku.

"Takav argument, koji iznose početnici kojima nedostaje već spomenuti zdrav razum i koji se pretvaraju da su stručnjaci, neće promijeniti situaciju krize s kojom se suočavaju SAD i Južna Koreja", rekla je Kim Yo-jong.

"Posjedujemo zadovoljavajuću tehnologiju i sposobnosti i sada ćemo se usredotočiti na povećanje količine te snage... Bilo bi im bolje da razmisle kako da poduzmu mjere da se obrane, umjesto da sumnjaju ili brinu o tuđoj tehnologiji", dodala je.

image

Zbog novog sjevernokorejskog testa SAD je u zrak podignuo svoje borbene zrakoplove, koji su kao demonstracija sile letjeli zajedno s južnokorejskim i japanskim ratnim zrakoplovima

Handout/AFP

Lansiranje projektila u ponedjeljak treći je veliki test oružja ove najzatvorenije zemlje na svijetu ove godine. Prošle je godine Pjongjang lansirao projektile u više od 30 odvojenih navrata, uključujući test u ožujku kada je izveo, kako se smatra, najveće testiranje ICBM-a ikada s naoružanjem koje je letjelo na više od 6000 kilometara visine i prešlo udaljenost od oko 1100 kilometara prije pada unutar japanske isključive ekonomske zone (EEZ).

Državna novinska agencija Sjeverne Koreje objavila je da je projektil Hwasong-15 u subotu letio čak 5768 kilometara prije nego što je precizno pogodio unaprijed određeno područje udaljeno 989 kilometara u otvorenim vodama.

"Ako Sjeverna Koreja izvede sedmi nuklearni test, što bi se moglo dogoditi bilo kada, to će promijeniti igru u smislu da bi Sjeverna Koreja mogla razviti i rasporediti taktičke nuklearne projektile", rekao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Park Jin u subotu na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:21