VIŠE NIJE 'DRUGARICA'

KIMOVA TAJANSTVENA SUPRUGA IMA NOVU TITULU 'To su napravili kako bi Sj. Koreju predstavili kao normalnu državu... Ali i za slučaj susreta s Melanijom'

 
 Screenshot / YouTube

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un dao je svojoj mladoj supruzi titulu 'Prve dame', kako bi se na summitu koji se održava sljedeći petak mogao mjeriti sa svojim južnokorejskim kolegom, predsjednikom Moon Jae-inom i američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njihovim suprugama. Analitičari smatraju da se Sjeverna Koreja na taj način želi prikazati "normalnom državom", te se može očekivati pojava Kimove "prve dame" u slučaju da Trump dođe na summit u pratnji supruge Melanije.

Ri Sol Ju je do sada u sjevernokorejskim medijima spominjana titulom "drugarica" i ispunjavala je ulogu elegantne i sramežljive supruge, a titula "prve dame" u Sjevernoj Koreji nije korištena više od 40 godina. (Posljednji put je 1974. na taj način opisana Kim Song Ae, druga supruga osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga).

Malo je toga poznato o Ri Sol Ju: vjeruje se da ima 29 godina i troje djece s Kimom. Prema informacijama južnokorejskih obavještajaca, otac joj je učitelj, a majka liječnica. Ri je bila članica Unhasu orkestra, pohađala je glazbenu školu u Kini i posjetila Južnu Koreju 2005. kao navijačica južnokorejskog atletskog tima. Što se tiče njene zvjezdane pjevačke karijere, stvari su prilično nejasne, a sjevernokorejski dužnosnici navodno vrlo marljivo rade na tome da izbrišu taj dio njene prošlosti, pa čak i vrše zaplijene popularnih kopija CD-a s njenim nastupima.

Primjećeno je da voli modu i često se fotografirala u luksuznoj odjeći, pa je jednom prilikom nosila torbu Christiana Diora.

Promjenu uloge "vođine" supruge neki analitičari tumače odnosom Kima i njegove majke. Naime, Kimova majka, Koreanka iz Japana. bila je marginalizirana tijekom 28 godina braka s Kimovim ocem Kim Jong Ilom. Kada je umrla od raka dojke 2004. u Parizu, gdje se liječila, prebačena je tajno u Pyongyang, a njena grobnica izgrađena je tek 2012., kada je Kim naslijedio vlast od svog oca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:35