DETALJI SASTANKA

Kina Amerikancima: Izbor tog čovjeka loše bi utjecao na sve! Spriječite to, sjetite se Busha...

Izvori američkih medija navode da je Beijing/Peking pokušao doći do preciznih saznanja o interesima Washingtona u predsjedničkoj utrci

Antony Blinken

 Alex Wong/Getty Images Via Afp

Borbeni zrakoplovi Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) u subotu su se približili liniji udaljenoj 24 nautičke milje od otoka Tajvana, potez koji su stručnjaci u nedjelju opisali potpuno legitimnim najavljujući da će biti češći ako secesionističke snage nastave provocirati "neovisnošću Tajvana", piše u nedjelju Global Times, jedno od glasila Kineske komunističke partije na engleskom.

Američki je državni tajnik Antony Blinken prije sedam dana bio u posjetu Narodnoj Republici Kini i s Qin Gangom, njihovim šefom diplomacije, razgovarao 7 i pol sati. Bilo je pitanje trenutka kad će Washington početi puštati detalje sastanka, a The Wall Street Journal u ponedjeljak piše da je Republika Kina na Tajvanu bila glavnom točkom rasprave.

Predsjednički izbori

Ne iznenađuje, kako prenose WSJ-ovi izvori, da je velik dio vremena potrošen na raspravu o Republici Kini na Tajvanu, ali američku je stranu gotovo pa iznenadilo kad je kineska otvorila raspravu o predsjedničkim izborima na otoku. Sadašnja predsjednica Tsai Ing-wen se, nakon dva mandata, više ne može kandidirati, a u prvom su planu dva kandidata.

Tajvanski izvori u prvi plan stavljaju kandidata "prokineske" stranke Kuomintang (KMT). Hou Yu-ih je gradonačelnik New Taipei Cityja, formalno ekstenzije glavnog grada Taipeija. S druge je strane Lai Ching-te, sadašnji potpredsjednik koji pripada Demokratskoj progresivnoj stranci (DPP) i smatra se favoritom. Ko Wen-je, kandidat Tajvanske pučke stranke i njezin osnivač, odlučio je zakomplicirati predsjedničku utrku.

Izvori američkih novina navode da je Beijing/Peking pokušao doći do preciznih saznanja o interesima Washingtona u predsjedničkoj utrci. Otišli su i korak dalje pa su dali naslutiti da bi izbor Lai Ching-tea vjerojatno pogoršao napetosti u Tajvanskom tjesnacu što, tumačili su, nije u interesu SAD-a jer bi naškodilo odnosima s NR Kinom.

Bushov primjer

DPP gradi politiku koja zagovara do neovisnosti RK na Tajvanu, a Lai se smatra radikalnijim od sadašnje predsjednice iako je najavio da će, u slučaju pobjede, biti pragmatičan u politici prema NR Kini. Ukratko, kineski ministar vanjskih poslova smatra da bi bilo lijepo kad bi SAD podržao kandidata KMT i tako pomogao Partiji.

"U očitoj nadi poticanja suradnje SAD-a, kineski dužnosnici spomenuli su kako je 2003. godine tadašnji predsjednik George W. Bush (sin) upozorio čelnika DPP-a, Chenu Shui-biana, čija je politika dovodila u pitanje status quo u tjesnacu. S tadašnjim kineskim premijerom Wen Jiabaom, koji je sjedio pokraj njega u Ovalnom uredu, Bush je otvoreno upozorio tajvansku vladu da ne raspiruje raspoloženje u smjeru neovisnosti", piše WSJ.

Prioritet Partije

Nije to dobar primjer, riječ je o jednom drugom dobu kad je NR Kina još smatrana partnericom, kad se gradila "Chimerica", ekonomska simbioza dvije moćne privrede, a politika Partije nije bila - otvoreno - drska i nasrtljiva. Nije, osim toga, pretjerano korisno administraciji Demokratske stranke kao primjer navoditi izuzetno neuspješnog predsjednika Republikanske stranke. Konačno, tada NR Kina nije bila u ekonomskim teškoćama u kakve je upala tijekom i nakon javnozdravstvene krize.

Ova sličica diplomatskih razgovora pokazuje da je Partija ipak primarno zainteresirana da dođe do mirnog ujedinjenja otoka i matice zemlje jer se nada da bi vlada KMT-a mogla dovesti do promjene. Trenutno je stanovništvo Tajvana nesklono približavanju NR Kini, u svibnju je samo 36% podržavalo bliže političke odnose s kopnom prema anketi koju je napravio Pew Research Center.

Blinken je kineskim sugovornicima rekao da će SAD biti nepristran tijekom izbora te da se protivi bilo kakvom miješanju u proces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:57