REAKCIJE IZ PEKINGA

Kina bijesna zbog obaranja svojeg balona: ‘Zadržavamo pravo odgovoriti na taj incident!‘

Radilo se o daljnjem pogoršavanju ionako nategnutih odnosa između dviju država

Antony Blinken i kineski balon

 Afp

Peking je u nedjelju bijesno reagirao na američko obaranje kineskog balona i poručio kako "zadržava pravo da odgovori" na taj incident u budućnosti, ignorirajući pritom činjenicu da je balon neovlašteno ušao na teritorij Sjedinjenih Država.

Radilo se o daljnjem pogoršavanju ionako nategnutih odnosa između dviju država, pri čemu je Kina odustala od pokušaja ublažavanja značaja incidenta kako bi otvorila prostor za stabilizaciju odnosa.

"Kina izražava svoje snažno nezadovoljstvo i prosvjeduje protiv korištenja sile SAD-a u napadu na civilni bespilotni zračni brod", kazalo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju izdanom u nedjelju.

Kinesko je ministarstvo istaknulo kako je Peking obavijestio Washington da je balon bio civilno vozilo namijenjeno primarno za istraživanje meteoroloških prilika te da je zalutao na teritorij Sjedinjenih Država zbog "više sile", dakle potpuno slučajno. "Kina je tražila od SAD-a da se s time nosi ispravno, na smiren, profesionalan i suzdržan način."

image
Peter Zay/Anadolu Agency Via Afp

Peking je istaknuo i kako je i samo ministarstvo obrane SAD-a navelo da balon nije predstavljao vojnu prijetnju niti prijetnju po sigurnost ljudi. "U takvim okolnostima inzistiranje Sjedinjenih Država na korištenju oružane sile očigledno je pretjerana reakcija koja ozbiljno krši međunarodne konvencije. Kina će odlučno braniti legitimna prava i interese poduzeća o kojem se radilo te zadržava pravo na daljnji odgovor", stajalo je u priopćenju.

Američki analitičar i bivši CIA-in stručnjak za Kinu Dennis Wilder kazao je kako kineska operacija i reakcije na nju ukazuju na to da kineska vojska i diplomacija nisu bile u kontaktu prije nego što je došlo do incidenta.

U intervjuu za Voice of America Wilder je naglasio kako ministarstvo vanjskih poslova isprva uopće nije znalo da se balon nalazi iznad SAD-a.

"Bili su potpuno zatečeni", kazao je Wilder. "Prema mojoj analizi, ovo je bila špijunska operacija i, jer je vjerojatno bila pod nadležnosti Narodnooslobodilačke vojske, vjerojatno bila tajna." Dodao je da se radi o čestoj praksi, i unutar SAD-a, da se o špijunskim operacijama ne obavještava sve unutar političkog sustava.

"Pravo je pitanje na kojoj je razini zapovjednog lanca u Pekingu odobrena ova operacija", pitao se Wilder, koji je naveo i nekoliko primjera kada je vojska - namjerno ili nenamjerno - svojim aktivnostima sabotirala diplomatske napore ministarstva vanjskih poslova. Jedan je bio objava fotografija najnovijeg nevidljivog zrakoplova 2011., neposredno pred planirani susret tadašnjeg američkog ministra obrane Roberta Gatesa s tadašnjim predsjednikom Huom Jintaom.

Po prvotnoj reakciji iz Kine u petak, kada je Peking poslao i službenu ispriku zbog "zalutalog" balona, Wilder zaključuje da je kineska diplomacija računala na službeni posjet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u nedjelju, u sklopu diplomatske ofenzive Xija Jinpinga, koji pokušava popraviti odnose sa zapadom pod pritiskom gospodarskog pada i trgovinskog rata oko poluvodiča. No, nakon što je Blinken bio prisiljen otkazati svoj dolazak, Kina je ponovno zaoštrila svoju retoriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:35