‘UGROŽAVAJU MIR‘

Kina bijesna zbog poteza Amerikanaca i Kanađana: ‘Ujedinili su se kako bi provocirali‘

Kineska vojska kaže da je Tajvan ‘dio kineskog teritorija‘ te će se ‘suprotstaviti svim prijetnjama i provokacijama‘
USS Dewey, ilustrativna fotografija
 Sipa Usa/Ddp Usa/Profimedia

Kineska vojska u nedjelju je kritizirala SAD i Kanadu jer su prošli tjedan poslali svoje ratne brodove kroz Tajvanski tjesnac, kazavši kako to prijeti miru i stabilnosti u regiji.

Američka vojska je objavila da je njezin raketni razarač USS Dewey, klase Arleigh Burkhe, u četvrtak i petak s kanadskom fregatom HMCS Winnipeg prošao kroz uski tjesnac koji dijeli Kinu i Tajvan.

„Prolazak Deweya i Winnipeg kroz Tajvanski tjesnac pokazuje predanost SAD-a i naših saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indopacifiku“, dodala je američka vojska.

Kineska Narodnooslobodilačka vojska kazala je kako je nadzirala te brodove te da je bila „na straži“ tijekom njihovog prolaska.

„SAD i Kanada ujedinili su se kako bi provocirali i stvarali probleme, ozbiljno ugrozivši mir i stabilnost Tajvanskog tjesnaca“, objavila je kineska vojska.

Naglasila je kako je Tajvan dio kineskog teritorija, kako je na tom području uvijek u stanju pripravnosti te će se „suprotstaviti svim prijetnjama i provokacijama“.

Američki brodovi prolaze kroz tjesnac mjesečno, što izaziva bijes u Pekingu. Ponekad to čine i američki saveznici poput Britanaca.

Kina demokratski Tajvan smatra svojim teritorijem te je u proteklih godinu dana više puta svojim zrakoplovstvom ušla u tajvansku Zonu identifikacije protuzračne obrane (ADIZ), što je razljutilo Taipei.

U četverodnevnom periodu od 1. listopada Kina je u tu zonu poslala 150 zrakoplova.

Iako rastu tenzije između dvije prijestolnice, zasad nije ispaljen nijedan metak, a kineski avioni ne ulaze u tajvanski zračni prostor, nego djeluju u jugozapadnom dijelu tajvanskog ADIZ-a koji uključuje širi prostor kojeg Tajvan nadzire.

Tajvan, bivšu japansku koloniju, 1949. su preuzeli kineski nacionalisti Čiang Kai Šeka nakon poraza od Mao Ce Tungovih komunista u središnjoj Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:04