PODACI MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

KINA BILJEŽI SMANJENJE BROJA NOVOZARAŽENIH KORONOM Brine ih porast lokalnih transmisija u sjeveroistočnoj pokrajini koja graniči s Rusijom

 AFP

Kina je u srijedu prijavila smanjenje broja novozaraženih koronavirusom, ali su vlasti zabrinute zbog porasta lokalnih transmisija u sjeveroistočnoj pokrajini koja graniči s Rusijom.

Prema podacima kineskog ministarstva zdravstva u utorak je koronavirus potvrđen kod 46 osoba, a dan ranije kod 89.

Od 46 novih slučajeva, 36 je povezano s osobama koje su se vratile u Kinu iz drugih zemalja, a preostalih deset slučajeva otpada na lokalni prijenos. Dok dan ranije samo tri potvrđena slučaja nisu bila povezana s inozemstvom.

Kada se radi o tih deset slučajeva, u pokrajini Heilongjiang zaraženo je osam osoba, a u južnoj pokrajini Guangdong dvije.

Sjeveroistočna pokrajina Heilongjiang, kao granična pokrajina, ključna je za sprječavanje širenja koronavirusa iz Rusije povratkom kineskih državljana.

Kina je zatvorila granicu s Rusijom kod grada Suifenhe.

Ipak novi slučajevi nisu zabilježeni samo u toj pokrajini, već i u autonomnoj pokrajini Unutarnja Mongolija te u financijskom središtu Šangaju.

Neki od potvrđenih slučajeva bili su asimptomatski, a u pokrajini Heilongjiang ukupno su zabilježena 52 asimptomatska slučaja.

U cijeloj Kini je, prema najnovijim službenim podacima, potvrđeno 57 novih asimptomatskih slučajeva, što je porast u odnosu na 54 dan ranije.

Kina ne uključuje pozitivne osobe bez kliničkih simptoma koronavirusa u službenu brojku.

Vlasti su pokrenule epidemiološko istraživanje u devet pokrajina kako bi ustanovili prave razmjere asimptomatskih slučajeva i razinu imuniteta na koronavirus, u srijedu su objavile novine Kineske komunističke partije China Daily.

Ranije u travnju kineske su vlasti rekle da dvije trećine asimptomatskih osoba kasnije razvije simptome.

U pokrajini Hubei, izvorištu epidemije, potvrđena su samo dva asimptomatska pacijenta, koja su razvila simptome između 31. ožujka i 14. travnja.

Prema podacima vlasti u pokrajini Hubei potvrđeno je 429 asimptomatskih slučajeva od 1. travnja, kada je Kina počela objavljivati podatke o asimptomatskim osobama.

Ukupno je u Kini, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, potvrđeno 83.551 slučajeva zaraze koronavirusom, uz 3346 smrtnih slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:34