RASTU TENZIJE

Kina bocnula Amerikance: ‘Prvo smanjite nuklearni arsenal na našu razinu, a onda ćemo sjeti‘

Washington opetovano poziva Kinu da se pridruži trilateralnim pregovorima o produljenju Novog START-a
Xi Jinping
 Thet Aung

Kina bi "rado" sudjelovala u trilateralnim pregovorima o kontroli naoružanja sa SAD-om i Rusijom, ali samo ukoliko je SAD voljan smanjiti svoj nuklearni arsenal na kinesku razinu, kazao je u srijedu dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Washington opetovano poziva Kinu da se pridruži trilateralnim pregovorima o produljenju Novog START-a, sporazuma Rusije i SAD-a o nuklearnom oružju koji istječe u veljači 2021.

Fu Cong, voditelj odjela za kontrolu naoružanja, ponovio je da Peking nema namjeru pridružiti se pregovorima dvaju bivših hladnoratovskih neprijatelja, s obzirom da je američki nuklearni arsenal 20 puta veći od kineskog.

"Uvjeravam vas, ako SAD kaže da je spreman spustiti se na kinesku razinu, Kina će odmah drugi dan rado sudjelovati u pregovorima. No, mi znamo da se to neće dogoditi", rekao je Cong.

Prema njegovim riječima, pozivi SAD-a Kini ne služe ničem drugom nego odvraćanju pažnje i izlika su Washingtonu da odustane od produljena sporazuma Novi START.

Istaknuo je da Kina "ne izbjegava međunarodni proces nuklearnog razoružanja" već da je spremna u okviru Vijeća sigurnosti UN-a razgovarati s pet stalnih članica o smanjenju nuklearne prijetnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 23:59