POSTIGNUT SPORAZUM

Kina će Rusiji plin umjesto u dolarima plaćati u rubljima i juanima: ‘To je primjer za druge‘

Rusija već neko vrijeme nastoji smanjiti upotrebu dolara, eura i drugih valuta u bankovnom sustavu i u trgovini, posebno nakon sankcija

Ilustracija

 Stefan Sauer/Dpa Picture-alliance Via AFP

Ruski Gazprom u utorak je priopćio da je s kineskim CNPC-om potpisao sporazum koji predviđa postupan prijelaz na plaćanje ruskog plina u juanima i rubljima umjesto u dolarima.

Mogućnost plaćanja u rubljima i juanima bit će korisna i za Gazprom i za China National Petroleum Corporation (CNPC), izjavio je izvršni direktor ruske kompanije Aleksej Miller.

"Pojednostavit će izračune, postati izvrstan primjer za druge tvrtke i pružiti dodatni poticaj za razvoj naših gospodarstava", rekao je Miller.

Gazprom nije naveo dodatne pojedinosti o programu niti je priopćio kada će se plaćanja prebaciti s dolara na rublje i juane, napominje Reuters.

Krajem ožujka ruski predsjednik Vladimir Putin odredio je europskim kupcima da plin moraju plaćati u rubljama, nakon što je Zapad Rusiji uveo opsežne sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu, isključivši brojne ruske banke iz globalnog sustava razmjena poruka SWIFT.

Rusija već neko vrijeme nastoji smanjiti upotrebu dolara, eura i drugih valuta u bankovnom sustavu i u trgovini, a proces je ubrzan nakon što su joj zapadne zemlje uvele sankcije zbog rata u Ukrajini.

Moskva želi izgraditi bliske gospodarske veze s Kinom i drugim ne-zapadnim zemljama, posebno novim tržištima za svoje ugljikovodike.

U veljači, prije invazije na Ukrajinu, dogovorila je s Kinom značajno proširenje ugovora o opskrbi Kine plinom, vrijedno 37,5 milijardi dolara.

Krajem 2019. godine ruski plin počeo je stizati u Kinu 3000 kilometara dugim plinovodom Snaga Sibira. Ruski predsjednik okarakterizirao je taj potez kao "istinski povijesni događaj, ne samo za globalno energetsko tržište, nego prije svega za nas, za Rusiju i Kinu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:37