NALJUTILI SE

Kina degradirala svoje diplomatske odnose s Litvom zbog pitanja Tajvana

‘Litva je zanemarila cjelokupnu situaciju s bilateralnim odnosima dopuštanjem Tajvanu da otvori predstavnički ured u Vilniusu‘

Tajvansko veleposlanstvo u Litvi

 Petras Malukas/AFP

Kina je degradirala diplomatske odnose s Litvom nakon što je Vilnius omogućio Tajvanu otvaranje de facto veleposlanstva u Litvi, poručilo je priopćenjem u nedjelju kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

"Litva je ignorirala formalni stav kineske vlade, zanemarila cjelokupnu situaciju s bilateralnim odnosima i ignorirala osnovne norme međunarodnih odnosa" dopuštanjem Tajvanu da otvori predstavnički ured u Litvi, navodi se u priopćenju objavljenom na službenoj mrežnoj stranici ministarstva vanjskih poslova.

Kina je zatražila od Litve da što prije "ispravi pogrešku", navodi se u priopćenju.

Kina je u kolovozu zahtijevala da baltička država povuče svog veleposlanika u Pekingu te je poručila da će opozvati kineskog veleposlanika u Vilniusu, nakon što je Tajvan najavio otvaranje "Tajvanskog predstavničkog ureda" u Litvi.

Drugi tajvanski uredi u Europi i SAD-u koriste naziv po gradu Taipeiju, izbjegavajući referiranje na sam otok koji Kina smatra svojim teritorijem.

Kina u zadnje vrijeme pojačava pritisak na druge zemlje da ograniče interakciju s Tajvanom ili ju potpuno prekinu.

Samo 15 zemalja ima formalne diplomatske veze s Tajvanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:50