SUKOB

Kina i Tajvan ratuju litavskim rumom: Peking prkosnom Vilniusu blokirao pošiljku, Taipei je preuzeo

Kinesko-litavski diplomatski sukob bukti otkako je Litva najavila uspostavu obostranih diplomatskih odnosa s Tajvanom

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen

 Walid Berrazeg/AFP

Tajvanske vlasti navodno su kupile čak 20 tisuća i četiri stotine boca litavskog ruma, usred trgovinskog rata između Kine i Litve, te sada dijele građanima recepte za koktele i kolačiće s tim žestokim pićem.

Tvrdi to državna kompanija Taiwan Tobacco and Liqour (TTL), iz koje su izjavili kako su se na kupnju odlučili u prosincu, kada su saznali da će čitava pošiljka ruma iz Litve za Kinu biti blokirana od strane Pekinga.

- TTL se iskazao u pravom trenutku, kupili smo rum i dopremili ga na Tajvan - rekli su iz kompanije u izjavi koju je prenio South China Morning Post, piše britanski The Guardian. Dodali su kako "Litva podržava Tajvan, pa će i Tajvan podržati Litvu", pozvavši sve na zdravicu tim povodom.

List podsjeća kako je Litva u diplomatskom sukobu s Kinom te je pogođena trgovinskim i drugim restrikcijama na kineskom tržištu zbog svoje najave da će uspostaviti obostrane diplomatske odnose s tajvanskim vlastima.

TTL je tvrtka čiji je stopostotni vlasnik ministarstvo financija, u operaciji je navodno sudjelovao i i "de facto" veleposlanik Tajvana u Litvi Eric Huang koji je doznao za plan kineskih vlasti da blokiraju pošiljku litavskog ruma. TTL kao i proizvođač ruma, kompanija MV Group Productions, to nisu ni potvrditli niti demantirali.

Ipak, tajvanska agencija za nacionalni razvoj u utorak je na Facebooku objavila listu recepata na bazi ruma za koktele, te su pozvali ljude da budu spremni pokupovati boce ovog pića krajem siječnja.

U statusu ljude pozivaju da "podrže Litvu", dodajući kako su dvije zemlje razvile vrlo bliske odnose te su si mnogo pomagale tijekom pandemije, piše The Guardian.

Kineske vlasti već su mjesecima ljutite na službeni Vilnius jer je dozvolio otvaranje službenog diplomatskog predstavništva Tajvana u Litvi. Proteklih godina Peking je često blokirao ili ograničavao uvoz proizvoda iz zemalja s kojima ima diplomatske sukobe. Na meti su se tako našli jastozi, vino i energenti iz Australije, ananasi iz Tajvana... Tajvanske vlasti, pak, rade sve kako bi ojačale svoje diplomatske veze sa zemljama koje se nađu na ekonomskom udaru Kine, te ohrabruju stanovnike da kupuju proizvode iz tih zemalja kako bi ih podržali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:30