PANIKA NA TRŽIŠTU

Kina izazvala eksploziju narudžbi poluvodičkih komponenti: ‘Ljudi su zabrinuti, svi gomilaju zalihe‘

Kineska najava kontrole izvoza galija potaknula je eksploziju narudžbi poluvodičkih pločica

Ilustracija

 Lino Mirgeler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Kineska najava kontrole izvoza galija potaknula je eksploziju narudžbi poluvodičkih pločica, objavio je u utorak njemački Freiberger Compound Metals, najveći kupac tog metala u svijetu.

Freiberger Compound Materials nabavlja galij za pločice, važne za pojačivače radijskih signala mobilnih telefona i za optičku elektroniku, gotovo isključivo u Kini.

Prema nekim procjenama, kompanija godišnje troši nekoliko desetaka tona galija, što odgovara 10 posto svjetske proizvodnje, i zasuta je valom narudžbi nakon iznenadne objave Kine da će od 1. kolovoza strogo kontrolirati izvoz proizvoda od galija i germanija.

"Moji su klijenti uznemireni. Žele napuniti zalihe pa su narudžbe eksplodirale, Sektor je na rubu", rekao je izvršni direktor Michael Harz za Reuters.

Snižavanjem cijena kineski su izvoznici u proteklih 10 godina istisnuli s tržišta većinu konkurenata.

Priprema za trgovinsku krizu

Freibergerov godišnji prihod kreće se u rasponu od 70 do 80 milijuna eura. Ima 65 posto udjela u globalnom tržištu pločica od galijevog arsenida, a konkurenti su mu japanski Sumitomo Electric i niz manjih kineskih proizvođača.

Galijev arsenid uvelike se koristi i u proizvodnji crvenih LED dioda i senzora.

Grupa vuče korijene iz državne tvornice elektronike u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, a trenutno na zalihama ima galija za nekoliko mjeseci jer se već dugo pripremala za trgovinsku krizu, objašnjava Harz.

Freibergerovi kineski dobavljači dostavili su vlastima podatke potrebne za pribavljanje izvoznih dozvola, dodaje.

Procijenili su da će isporuke vjerojatno stati u kolovozu i ponovo krenuti u rujnu, nakon što vlasti obrade zahtjeve, ali pouzdane informacije nisu dostupne, navodi šef njemačke kompanije.

Drži da Kina neće ometati trgovinu galijem u idućih nekoliko godina jer bi naškodilo i njezinoj elektroničkoj industriji.

Kina samo "zvecka oružjem" jer su vodeći svjetski proizvođači pojačivača za radio signale smješteni u SAD-u, nagađa Harz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:34