RAZGOVORI U PEKINGU

Kina izražava zabrinutost SAD-u zbog carina i sankcija: ‘Ovo guši kineske tvrtke!‘

Vicepremijer je pozvao dvije zemlje na produbljivanje razmjene i suradnje u cilju stabilizacije i razvoja kinesko-američkih odnosa
 Mark Schiefelbein/Afp

Kineski financijski dužnosnici izrazili su zabrinutost dužnosnicima američkog ministarstva financija koji su bili u posjetu zbog američkih carina, ograničenja ulaganja i sankcija uspostavljenih kako bi se "ugušile" kineske tvrtke, priopćilo je u utorak kinesko ministarstvo financija.

Složili su se nastaviti održavati komunikaciju, dodaje se.

Na odvojenom sastanku, potpredsjednik kineske vlade He Lifeng također se u utorak sastao s podtajnikom američkog ministarstva financija za međunarodne poslove Jayem Shambaughom, izvijestila je službena kineska novinska agencija Xinhua.

Potpredsjednik je pozvao dvije zemlje na produbljivanje razmjene i suradnje u cilju stabilizacije i razvoja kinesko-američkih odnosa.

Razgovori naglašavaju trgovinske napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava. Obojica su se zauzela za ublažavanje trvenja, posebno budući da SAD pojačava kontrolu izvoza kako bi se najnapredniji poluvodiči držali izvan kineskih ruku.

Zamjenik kineskog ministra trgovine, Wang Shouwen, izrazio je zabrinutost zbog ograničenja poluvodiča i usluga u oblaku u Kini, poštenog tretmana kineskih tvrtki u SAD-u i ograničenja fotonaponske energije, navodi se u priopćenju ministarstva trgovine.

"Kinesko-američka gospodarska i trgovinska suradnja stabilizirajuća je sila u odnosima dviju zemalja, rekao je Wang u odvojenom video pozivu sa zamjenicom američkog ministra trgovine Marisom Lago, dodajući da je Kina spremna raditi sa Sjedinjenim Državama, proširiti suradnju i upravljati razlikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:39