TEST SPOSOBNOSTI

Kina izvela ofenzivne borbene vježbe kod Tajvana, druge takve u manje od mjesec dana

Kina provodi redovite vojne upade u vode i zračni prostor u blizini Tajvana u posljednje tri godine

Kineski nosač aviona Liaoning

 Anthony Wallace/Afp/Profimedia/Anthony Wallace/Afp/Profimedia

Kineska vojska priopćila je da je u nedjelju izvela ofenzivne borbene vježbe kod Tajvana, druge takve vježbe u manje od mjesec dana.

Zapovjedništvo narodnooslobodilačke vojske na istoku kazalo je u priopćenju kasno u nedjelju da su njegove snage organizirale "zajedničke patrole borbene spremnosti i borbene vježbe" u moru i zračnom prostoru oko Tajvana.

Cilj vježbi bio je testirati zajedničke borbene sposobnosti i "odlučno se suprotstaviti provokativnim akcijama vanjskih sila i separatističkih snaga za neovisnost Tajvana", dodaje se u kratkom priopćenju.

Zasad nije bilo odgovora iz Tajvana, koji kineska vlada smatra svojim teritorijem.

Kina je izvela slične vježbe krajem prošlog mjeseca, a Tajvan je izvijestio da su 43 kineska zrakoplova prešla središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, neslužbenog tampona između dviju strana.

Kina, koja nikada nije odustala od upotrebe sile kako bi otok stavila pod svoju kontrolu, provodi redovite vojne upade u vode i zračni prostor u blizini Tajvana u posljednje tri godine.

U kolovozu je Kina organizirala ratne igre u blizini Tajvana nakon posjeta Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Tajvan, kojim se upravlja demokratski, snažno odbacuje aspiracije Pekinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:26