KORONAVIRUS

Kina izvijestila o gotovo 13.000 umrlih od covida između 13. i 19. siječnja

Bolnice i pogrebne tvrtke pretrpane su otkako je Kina početkom prosinca ukinula najstroži svjetski režim kontrole covida

Ilustracija

 Str/Afp

Kina je izvijestila o gotovo 13.000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u bolnicama između 13. i 19. siječnja, uz gotovo 60.000 u mjesec dana ili nešto prije toga, jer njezini stručnjaci kažu da je val zaraze širom zemlje već dosegao vrhunac.

Ažurirani broj smrtnih slučajeva iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti objavljen je u jeku sumnji u transparentnost podataka Pekinga i iznimno je nizak prema globalnim standardima.

Bolnice i pogrebne tvrtke pretrpane su otkako je Kina početkom prosinca ukinula najstroži svjetski režim kontrole covida i masovnog testiranja, što je uzrokovalo veliku ekonomsku štetu i stres.

Taj nagli zaokret politike, koji je uslijedio nakon povijesnih prosvjeda protiv ograničenja, proširio je covid u populaciji od 1,4 milijarde koja je uglavnom bila zaštićena od bolesti otkako se pojavila u gradu Wuhanu krajem 2019.

Broj umrlih koji su objavile kineske vlasti ne obuhvaća one koji su umrli kod kuće, a neki su liječnici rekli da ih se odvraća od toga da upisuju covid kao uzrok smrti.

Kina je 14. siječnja izvijestila o gotovo 60.000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom u bolnicama između 8. prosinca i 12. siječnja, što je ogroman porast u odnosu na više od 5000 smrtnih slučajeva prijavljenih ranije tijekom cijelog razdoblja pandemije.

Neki zdravstveni stručnjaci očekuju da će u Kini ove godine umrijeti više od milijun ljudi od ove bolesti.

Britanska tvrtka za zdravstvene podatke Airfinity predviđa da bi ovaj tjedan dnevno od covida moglo umrijeti do 36. 000 ljudi.

Stotine milijuna Kineza putuju širom zemlje na obiteljske skupove tijekom proslave Nove godine, koji su bili obustavljeni pod donedavnim covid ograničenjima.

Zdravstvene vlasti osobito su zabrinute zbog širenja zaraza u ruralnim područjima slabije opremljenima za suočavanje s velikim epidemijama.

Procjenjuje se da je bilo 110 milijuna putovanja željeznicom od 7. do 21 siječnja, prvih 15 dana 40-dnevne velike seobe za lunarnu Novu godinu, izvijestio je službeni list Komunističke partije.

Ukupno je bilo 26,23 milijuna putovanja željeznicom, cestom, brodskim i avioprijevozom, a to je polovica pretpandemijskih brojki, ali je ona svejedno za 50,8 posto veća u odnosu na 2022. navodi državna CCTV.

Masovna putovanja širit će zarazu, ali drugi val covida nije vjerojatan, objavio je na društvenim medijima u subotu u Zunyou, vodeći epidemiolog u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mogućnost ponovnog širenja covida u Kini sljedeća dva ili tri mjeseca je mala jer je zaraženo 80 posto stanovnika, rekao je istaknuti vladin stručnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:06