SUMMIT BEZ PRESEDANA

Kina jača svoj utjecaj: Xi Jinping će se sastati sa šefovima pet bivših sovjetskih republika

Summit "Kina-srednja Azija", prvi takve vrste, okupit će čelnike Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana

Xi Jinping 

 Ken Ishii/Afp

Kineski predsjednik Xi Jinping održat će sljedeći tjedan u Kini summit bez presedana s čelnicima pet bivših sovjetskih republika u srednjoj Aziji, dok Peking pokušava ojačati svoj utjecaj u toj regiji koja je dugo bila pod ruskim utjecajem.

Summit "Kina-srednja Azija", prvi takve vrste, okupit će čelnike Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana, priopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Sastanci će se održati 18. i 19. svibnja u sjevernom gradu Xi‘anu, početnoj točki drevnog Puta svile.

Kina je već priopćila o ovom summitu, ali datumi do sada nisu bili poznati.

Rusija središnju Aziju smatra svojim ‘dvorištem‘ od sredine 19. stoljeća, no Kina, Turska i zapadne zemlje priželjkuju da te zemlje postanu njihovi regionalni saveznici.

Taj se trend ubrzao nakon ruske invazije na Ukrajinu, iako je Moskva zadržala snažne poluge utjecaja.

Autoritarne zemlje središnje Azije koje je pozvao Peking na sastanak dio su "Novih puteva svile", golemog projekta cestovne, željezničke i lučke infrastrukture koji je pokrenula Kina.

Rastući utjecaj azijskog diva u regiji izaziva i nepovjerenje među stanovništvom, posebno u Kirgistanu i Kazahstanu.

Represija koju provodi kineska vlada u svojoj pokrajini Xinjiang protiv Ujgura – pretežno muslimanske etničke skupine koja također živi u središnjoj Aziji – jedan je od razloga za to.

Kao znak sve većeg interesa Pekinga za središnju Aziju, predsjednik Xi Jinping prošle je godine, za svoj prvi put u inozemstvo od početka pandemije covida odabrao upravo Kazahstan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:09