NOVI PAKT PROTIV PEKINGA

Kina je još donedavno bila najpoželjniji partner u EU, a onda se sve stubokom počelo mijenjati. Zašto?

Najnoviji potez EK, iako ‘privremen‘, dodatni je udarac za Kinu kojoj, kako se zasad čini, iz ruku klizi tržište i savezništvo s Europom
Xi Jinping
 Li Xueren/Xinhua via AFP

Europska komisija privremeno je zaustavila pokušaj ratifikacije sporazuma o ulaganju između EU i Kine, rekao je u utorak povjerenik EK za trgovinu Valdis Dombrovskis za AFP. "To smo učinili kako bismo osvijestili činjenicu da trenutna situacija s europskim sankcijama Kini i kineskim protusankcijama europskim stranama, uključujući i one protiv članova Europskog parlamenta, ne pomaže ratifikaciji sporazuma", rekla je njegova glasnogovornica.

Sporazum je, doduše, već bio na ledu zbog sve hladnijih odnosa europskih prijestolnica s Pekingom u posljednja četiri mjeseca. To se događa usprkos jakom njemačkom pritisku da sporazum prođe. Što će se dalje događati, ovisi o razvoju situacije u odnosima s Kinom, poručio je povjerenik Dombrovskis.

Kako u svojoj analizi donosi Bloomberg, tenzije s Kinom provirile su, a Europa se sve očitije stavlja na stranu američkog predsjednika Joea Bidena koji je poveo oštru politiku prema najvećem američkom rivalu. Ali najveći pomak očekuje se pred kraj godine, ako njemački Zeleni uđu u vladu nakon izbora u rujnu, za što imaju dobre šanse.

Veliki europsko-kineski sporazum postignut je prošlog prosinca nakon čak sedam godina dugih pregovora. No, otada su EK i Njemačka sastavile zakonodavstva koja otežavaju kineskim firmama investiranje u Stari kontinent, a istodobno su se uključile u nametanje sankcija Pekingu uz bok Washingtonu.

Talijanska vlada, ističe Bloomberg, prometnula se od živahnog pobornika inicijative 'Jedan pojas, jedna cesta', što je projekt kineskog predsjednika Xija Jinpinga, u zemlju koja blokira planirane akvizicije kineskih kompanija. U Francuskoj kineski veleposlanik nije došao na razgovor s tamošnjom vladom na koji je pozvan u ožujku, navodeći da ima druge obaveze.

Njemački Zeleni, koji jako dobro stoje u anketama, skeptični su prema jačanju veza s Kinom i protiv "Merkeline pretjerano merkantilističke politike". Čini se da su odnosi Kine i Europe došli do prijelomne točke, a sporazum o investicijama mogao bi nagnuti stvari u određenom smjeru.

Naime, čini se da su najveći europski igrači skloni stati u tabor Joea Bidena koji je poslao svog državnog tajnika Antonyja Blinkena na sastanak G7 u Londonu kako bi popravio odnose nakon štete koju je sa starim saveznicima izazvao njegov prethodnik Donald Trump.

image
Joe Biden, Ursula von der Leyen, Xi Jinping
Afp

"Došlo je do promjene u raspoloženju. Sve se poklopilo, uključujući kinesko ponašanje prema Tajvanu, pokušaj stiska nad Hong Kongom i situaciju s kršenjem ljudskih prava u Xinjiangu, a povrh svega Kina nije u djelo provela obećanja o ekonomskom otvaranju", komentirao je Joerg Wuttke, predsjednik Europske gospodarske komore u Pekingu, koji je usto i član uprave Instituta Mercator za kineske studije u Berlinu, jedne od organizacija koje je Kina sankcionirala u ožujku.

No, EU nije u istoj poziciji kao što je to Amerika glede Kine, ističe Bloomberg. Osim što se svi ne slažu s tvrđim stavom prema Pekingu, a jedan od primjera tu je Mađarska, Kina je prošle godine nadmašila SAD i postala najveći europski trgovački partner. No, sada i Nizozemska, koja je među deset najvećih kineskih trgovinskih partnera, postaje sve zabrinutija i okreće se zaštiti svojih high-tech kompanija od kineskog preuzimanja. Kineska strana, pak, smatra da je zahlađenje odnosa s Europom posljedica pritiska iz SAD-a na Europu koja je prisiljena odabrati stranu.

Zaokret je došao iznenada jer prije samo nekoliko mjeseci kancelarka Merkel izravno je radila na sporazumu koji je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nazvala "važnim postignućem u našim vezama s Kinom". Naime, sporazum bi poboljšao pristup kineskom tržištu za europske ulagače, a od Kine su se tražili poboljšani uvjeti za tamošnje radnike. A onda se u ožujku EU priključila SAD-u, Kanadi i Ujedinjenoj Kraljevini namećući sankcije Kini zbog položaja ujgurske manjine. Kina je uzvratila, a kineska javnost okomila se na velike kompanije poput H&M-a, koje su praktički bojkotirane u Kini. Otada su dobre veze u silaznoj putanji, a Zeleni i promjena smjera u Njemačkoj mogli bi biti presudni uteg iako Kina apelira da se ne miješa politiku odnosno uplitanje u unutarnje stvari s trgovinom i gospodarskim interesima te poručuje da EU mora voditi vlastitu politiku, a ne se klanjati pritisku SAD-a.

Najnoviji potez Europske komisije, iako "privremen", dodatni je udarac za Kinu kojoj, kako se zasad čini, iz ruku klizi tržište i savezništvo s Europom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:33