AMERIKANCI U PANICI

‘Kina je sklopila tajni sporazum s Kubom. Pogledajte što postavljaju u blizini Floride. Prijetnja je stvarna‘

Države su postigle sporazum pa bi Kina Kubi za ustupanje lokacije za špijunski objekt isplatila ‘nekoliko milijardi dolara‘
 Lin Jian/xinhua Via Afp/Lin Jian/xinhua Via Afp

Kina je sklopila tajni sporazum s Kubom o postavljanju objekta za prisluškivanje, na oko 160 kilometara od Floride, piše u četvrtak list Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na dužnosnika iz obavještajnih krugova.

To bi, navodi list, Pekingu omogućilo prikupljanje elektroničke komunikacije iz jugoistočnih američkih saveznih država u kojima se nalaze brojne američke vojne baze, a također bi bio omogućen nadzor brodskog prometa.

Sjedište Američkog središnjeg zapovjedništva je u Tampi, na Floridi. Najveća američka vojna baza, Fort Liberty, nalazi se u Sjevernoj Karolini.

Dvije zemlje su postigle načelni sporazum, a Kina bi Kubi za ustupanje lokacije za špijunski objekt isplatila "nekoliko milijardi dolara", prenosi WSJ.

image

Ilustracija

Yay Media As/Alamy/Alamy/Profimedia/Yay Media As/alamy/alamy/profimedia

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby je rekao da ne može komentirati članak WSJ-a, ali da su svjesni napora Kine da ulaže u infrastrukturu diljem svijeta u vojne svrhe, "uključujući i u ovoj hemisferi".

Veleposlanstva Kine i Kube u Washingtonu za sada se ne oglašavaju.

Prema pisanju WSJ-a, najnoviji razvoj događaja je izazvao uzbunu u Bidenovoj administraciji.

"Prijetnja Americi s Kube nije samo stvarna, ona je gore od toga", napisao je na Twitteru senator Marco Rubio.

Ova novčana injekcija bi Kubi došla kao naručena s obzirom na posrnulo gospodarstvo, nestašicu goriva, pad poljoprivredne proizvodnje i nastavak krize u proizvodnom sektoru, čimbenike koji stvaraju veliko nezadovoljstvo stanovnika te otočne države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:49