SPREMA SE OBRAT?

Kina, Kim Jong-un i Iran mogli bi pomoći Putinu da povuče potez od kojeg svi strahuju: ‘Ako gledate vojnu povijest...‘

I Rusija i Ukrajina u narednim mjesecima planiraju pokrenuti nove velike ofenzive

Vladimir Putin

 Maksim Blinov/Sputnik/Profimedia/Maksim Blinov/sputnik/profimedia

Vojno planiranje zeznuta je disciplina. Kada se suočavate sa snalažljivim, sposobnim i prilagodljivim neprijateljem, aktualna britanska vojna doktrina kaže da morate biti u stanju reagirati na njegov najvjerojatniji potez, ali i na najopasniji. Naime, vojna povijest kaže da će vaš neprijatelj u konačnici napraviti nešto između ta dva ekstrema.

The Telegraph piše da prilikom promišljanja tih scenarija nije bitno biti u pravu već biti spreman. Proces domišljanja tih rješenja zapovjednicima bi trebao otkriti jake i slabe točke neprijatelja, ali i vlastitih snaga. U teoriji, oni bi potom trebali biti u stanju reagirati na svaki neprijateljev potez.

image

Ruski tenk T-90M u Ukrajini

Alexey Maishev/Sputnik/Profi/Alexey Maishev/sputnik/profi

S obzirom na to da i Rusija i Ukrajina u narednim mjesecima planiraju pokrenuti nove ofenzive, Telegraphov novinar Dominic Nicholls analizirao je potencijalne poteze koje bi mogli povući Kijev i Moskva.

Ruska perspektiva

image

Vježbe britanskih i ukrajinskih vojsnika na jugoistoku Engleske

Ben Birchall/POOL/AFP

S obzirom na to da je Zapad Ukrajini obećao poslati svoje tenkove, artiljeriju, sustave raketne obrane i drugu opremu, Ukrajina je trenutno fokusirana na obuku svojih vojnika. Ta joj oprema neće mnogo pomoći ako se njezini vojnici njome ne znaju ispravno koristiti. Ukrajinske ih snage uče koristiti van svoje zemlje, međutim proći će još dosta tjedana prije nego što će Ukrajina Rusiju moći napasti uvježbanim kombiniranim bojnama.

Što će Ukrajina najvjerojatnije napraviti?

Ukrajinske će trupe trenutne pozicije nastojati zadržati sve dok kombinirane bojne ne budu spremne. Ako im se ukaže prilika za kakav kontranapad, tim bolje, međutim ne bi trebale forsirati dugotrajnije sukobe oko suštinski nevažnih punktova.

Što je najopasnije što Ukrajina može napraviti?

Ukrajinske bi snage mogle pokušati napasti ruske pozicije na jugoistoku zemlje te krenuti prema gradu Berdjansku. Ako bi im to pošlo za rukom, tada bi rusku vojsku de facto podijelili u dva kontingenta - onaj u Donbasu te onaj na i sjeverno od Krima. Rusi tada više ne bi imali kopnenu vezu s Krimom, a Kerčki bi se most našao pod velikim pritiskom jer bi se Rusi mogli opskrbljivati jedino preko njega.

Ukrajinska perspektiva

image

Poster Dana domobrana u Moskvi

Alexander NEMENOV/AFP

I ruski predsjednik Vladimir Putin svojim trupama mora dostaviti novu mehanizaciju, no on u međunarodnoj zajednici trenutno ima jako malo saveznika koji su mu spremni u tome pomoći. Neki od tenkova na koje se Rusija dosad oslanjala stari su 50-tak godina i lake su mete za moderno oružje.

Uz to, Putinu treba još ljudstva. Prema pisanju Telegrapha, ruska vojska sastavljena od većinom nedovoljno obučenih rezervista svakog dana ostane bez 1000 vojnika, a iz Rusije je dosad uteklo oko 500 tisuća muškaraca koji mogu služiti u vojsci.

Što će Rusija najvjerojatnije napraviti?

Mobilizacija će se nastaviti, ali je se baš i neće spominjati. Uz to, Rusi će na Ukrajince nastaviti "bacati" tijela i nadati se da će im ta taktika donijeti značajne dobitke. Ako im to uspije, Kijev će tada u moguće mirovne pregovore ući bitno slabiji nego što je to sada. Naravno, mnogo će ruskih vojnika poginuti tijekom tih napada.

Što je najopasniji što Rusija može napraviti?

Moskva bi municiju i opremu mogla početi nabavljati od Kine, Irana i Sjeverne Koreje. Uz njihovu pomoć, Putin bi mogao oformiti modernu vojsku spremnu za veće ofenzive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:36