PREKRETNICA U ODNOSIMA

KINA NAJAVLJUJE ZAKON KOJI ĆE ZASIGURNO RAZBJESNITI STANOVNIKE HONG KONGA Već su krenuli prosvjedi, evo što je sporno u ovom potezu Pekinga

 
 AFP

Očuvanje nacionalne sigurnosti temeljni je interes Kine i Hong Konga, izjavio je u četvrtak glasnogovornik kineskog parlamenta Zhang Yesui komentirajući najavu donošenja novog zakona o sigurnosti nakon tamošnjih lanjskih prodemokratskih prosvjeda.

Yesui je na konferenciji za novinstvo kazao kako je jačanje nacionalne sigurnosti temelj na kojemu počiva stabilnost države.

Kako prenosi kineska državna agencija Xinhua, Peking je odlučio usvojiti nove zakone koji se tiču nacionalne sigurnosti zbog zbivanja u Hong Kongu, a na pripremnim sastancima u kineskom parlamentu usvojen je plan vezan uz donošenje zakona o "uspostavi i poboljšanju pravnog sustava zaštite nacionalne sigurnosti za posebnu upravnu regiju Hong Konga".

List South China Morning Post je, citirajući neimenovane izvore, izvijestio kako su planirana zakonska rješenja kojima bi se Hong Kongu zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

Zakon, za kojega se očekuje da će biti upućen u parlamentarnu raspravu, mogao bi predstavljati prekretnicu u odnosu Pekinga prema Hong Kongu, koji uživa reputaciju liberalnog i multietničkog grada, što bi potencijalno moglo potaknuti Washington da preispita svoj odnos prema njegovu statusu, a to bi opet mogao biti poticaj na nove prosvjede nezadovoljnih politikom Kine.

Na društvenim mrežama već u četvrtak su se pojavili pozivi na nove prosvjede, a deseci prosvjednika na to su odmah odgovorili okupljanjem na nekim mjestima poput trgovinskih centara i izvikivanjem pro-demokratskih poruka. Učinili su to pod paskom policajaca koji nisu intervenirali.

Građani Hong Konga prošle su godine okupirali ulice, a znalo ih je biti i više od milijuna, kako bi prosvjedovali protiv zakona koji je u međuvremenu povučen, a predviđao je mogućnost izručenja Kini osoba osumnjičenih za različita kaznena djela.

"Ako Peking donese (novi) zakon... kako će se civilno društvo tome suprotstaviti? Koliki će to utjecaj imati na Hong Kong kao međunarodno financijsko središte?", pitanja su koja je postavio Ming Sing, politolog s honkonškog Sveučilišta znanosti i tehnologije.

Odmah nakon što je objavljena vijest o pripremi novog zakona honkonški dolar zabilježio je pad na tečajnim listama, iako brojne potankosti o predloženim zakonskim rješenjima ostaju nepoznate.

Kineski nacionalni kongres trebao bi zasijedati u petak po prvi puta nakon što je mjesecima bio prisiljen obustaviti rad zbog pandemije koronavriusa.

Dvije bivše europske kolonije, Hong Kong i Macao, vratile su se pod kinesku vlast krajem devedesetih, po dogovoru o očuvanju njihovog ekonomskog ustroja i autonomije po modelu "jedna država, dva sustava“.

No u Hong Kongu su prošle godine izbili prodemokratski prosvjedi koji propitkuju taj politički sustav, a proteklih tjedana se čini da oni ponovno jačaju.

Velika Britanija, koja je preuzela vlast nad Hong Kongom sredinom 19. stoljeća, vratila je to područje Kini 1997. Macao, bivša portugalska kolonija, vraćen je dvije godine kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:21