ZEMLJA DALEKO, DALEKO

KINA NAKON 40 GODINA NAPOKON OSJETILA SILU 'Zvjezdani ratovi' po prvi put prikazani u Šangaju

SHANGHAI - Kina je po prvi puta u povijest osjetila prisutnost Sile nakon što je prvi dio originalne trilogije popularne svemirske sage 'Zvjezdani ratovi' prikazan u kineskim kinima, gotovo 40 godina od premijere.

Shanghai Međunarodni filmski festival prikazat će svih šest filmova Zvjezdanih ratova ovaj tjedan, čime će kineska publika po prvi puta imati priliku upoznati se s popularnim likovima i pričom. Za sada nije u planu puštanje filmova u sva kineska kina.

Dok je 1977. godine svijet pratio avanture Luka Skywalkera, Hana Soloa i Princeze Leie u 'galaksiji daleko, daleko', Kina je tek izašla iz kaotične kulturološke revolucije te se tek trebao dogoditi prevrat koji će transformirati tu komunističku zemlju.

U utorak je održano prvo prikazivanje 'Nove nade', prvog filma, ali četvrtog nastavka. Međutim, za prave okorjele obožavatelje u nedjelju je bilo pripremljeno maratonsko gledanje sva tri filma originalne trilogije.

Ulaznice za jučerašnju predstavu planule su u sekundi. Prodavačica Joy Han uzela je slobodan dan ne bi li pogledala film, iako je, priznaje, upućena u priču svih nastavaka pošto ih je 'skinula' s interneta.

- Na velikom ekranu izgleda bolje. Ovo je prvi put da Zvjezdane ratove mogu pogledati u kineskom kinu - kazala je Han.

Neki su članovi publike bili više upoznati s novijom trilogijom, koja se događa prije originalne - 'Fantomska prijetnja', 'Klonovi napadaju' i 'Osveta Sitha'.

Američki se studio Walta Disney nada kako će ove projekcije pripremiti kinesko tržište za dolazak sedme epizode filmske serije, koja bi se u kinima trebala naći kasnije ove godine.

- Ovo će biti prvo pojavljivanje Zvjezdanih ratova u Kini. Uzbuđenje i cijela medijska pompa dobro će doći franšizi, ali i nastavku - objasnio je Kerwin Lo, dopredsjednik i glavni direktor ureda Walta Disneya u Kini.

Na kineskoj internetskoj stranici Douban originalni su Zvjezdani ratovi dobili ocjenu 8.3 od maksimalnih 10 pri 35 tisuća glasova.

Međutim, neki su kineski gledatelji iskritizirali film zbog slabe karakterizacije likova.

- Iako su likovi slabi, glavna glumica nije zgodna, glavni glumac nije privlačan, a neki dijelovi akcije izgledaju kao dječja tučnjava, smještena u 1977., vizualni efekti su zaista impresivni - navode gledatelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:14