‘OMIKRON IZ KANADE‘

Kina ne isključuje mogućnost da covid može doći poštom: ‘Dezinficirajte pošiljke‘

Kina je usamljena u tvrdnji da se covid-19 može prenositi preko hladnog lanca uvezene hrane poput mesa i ribe...

Preuzimanje paketa/Ilustracija

 Rafael Ben Ari/Alamy/Alamy/Profimedia

Kina poziva stanovnike da nose maske i rukavice kad otvaraju poštu, osobito onu koja dolazi iz inozemstva, nakon što su vlasti izrazile sumnju da je prvi slučaj varijante omikron koji je zabilježen u Pekingu možda stigao u paketu iz Kanade.

Vlasti su obećale da će pojačati dezinfekciju inozemne pošte te i dalje inzistiraju napotpunom cijepljenju poštanskih djelatnika.

Mjere opreza dolaze manje od tri tjedna prije otvaranja Zimskih olimpijskih igara, dok nekoliko gradova radi na tome da zaustavi nova izbijanja zaraze koronavirusom.

"Svedite kupnje inozemnih dobara i pošiljaka na minimum", kasno u ponedjeljak priopćila je državna televizija CCTV u postu na društvenim mrežama.

"Štitite se tijekom primopredaje licem u lice i nosite maske i rukavice; pokušajte paket otvoriti vani."

Zdravstvene vlasti rekle su da je osoba zaražena varijantom omikron otvorila paket iz Kanade koji je putovao preko SAD-a i Hong Konga i da prijenos preko paketa "ne može biti isključen."

Slučaj je naglasio važnost "osobne obrane", rekao je CCTV.

Slične prijedloge kako postupati s paketima, ne samo onima iz inozemstva, dala je Nacionalna zdravstvena komisija na svome službenom računu WeChata, dok su poruku prenijele vlasti u Šangaju i Nanjingu.

Kina je usamljena u tvrdnji da se covid-19 može prenositi preko hladnog lanca uvezene hrane poput mesa i ribe, unatoč tome što je Svjetska zdravstvena organizacija umanjila važnost toga rizika, te gura narativ putem državnih medija da je virus postojao u inozemstvu prije nego što je krajem 2019. godine otkriven u središnjem gradu Wuhanu.

Posljednjih tjedana Kina se bori s ponovnom pojavom slučajeva zaraze u nekoliko gradova, od kojih se u nekima radi o visoko zaraznoj varijanti omikron. U utorak je prijavljeno je 127 novih lokalnih slučajeva s potvrđenim simptomima.

Državni poštanski ured u ponedjeljak je izdao obvezu da se sva inozemna pošta mora dezinficirati nakon što stigne u Kinu, a osoblje koje razvrstava i dostavlja inozemnu poštu treba biti cijepljeno s dvije doze cjepiva i boosterom.

Kineska pošta naljepnicama na pošiljkama također podsjeća primatelje inozemne pošte da dezinficiraju njezin sadržaj na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 06:11