PRVA REAKCIJA

Kina ne želi optužiti Rusiju za masakr u Buči: ‘Scene su uznemirujuće, ali još nema dokaza‘

Kineski komunistički režim koji s Rusijom dijeli snažno neprijateljstvo prema SAD-u, dosad nije htio osuditi rat u Ukrajini...
 Genya Savilov

Kina je u srijedu ocijenila "krajnje uznemirujućim" snimke nakon otkrića trupala u Buči, u Ukrajini, ne želeći ipak optužiti Rusiju.

Dok su snimke grada oslobođenog nakon ruske okupacije potaknule opću osudu Moskve i pozive na pooštravanje međunarodnih sankcija, Peking je ostao suzdržan i nije htio optužiti ruskog saveznika.

image
Genya Savilov

"Informacije i snimke mrtvih civila u Buči krajnje su uznemirujuće", priznao je pred novinarima glasnogovornik kineske diplomacije Zhao Lijian.

image

Zhao Lijian

Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

No "sve optužbe moraju se temeljiti na činjenicama" i ne treba "humanitarnu situaciju miješati s politikom", dodao je.

Rusija je zanijekala odgovornost za pokolj u Buči i rekla da je to predstava u režiji Kijeva. Sjedinjene Države su pak pozvale da se krivce izvede pred sud i sudi im se za ratni zločin.

"Prije nego se obznane rezultati istrage, sve strane moraju biti suzdržane i kloniti se neutemeljenih optužba", rekao je Zhao reagirajući.

Kineski komunistički režim koji s Rusijom dijeli snažno neprijateljstvo prema SAD-u, dosad nije htio osuditi rat u Ukrajini i nazvati ga invazijom.

image
Genya Savilov

Peking je tek pozvao sve strane na "najveću moguću suzdržanost", potičući Zapad da poštuje "razumnu zabrinutost Rusije za svoju sigurnost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:33