PREDSJEDNIČKI IZBORI

Kina nije čestitala Bidenu na pobjedi: ‘Konačan rezultat još nije poznat‘

Kineski glasnogovornik upozorio je da njegova zemlja "ostaje odlučna u obrani svog suvereniteta, sigurnosti i razvoja"
 Artyom Ivanov/Tass/Profimedia

Kina nije čestitala Joeu Bidenu pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, a Peking objašnjava da još nije poznat konačan rezultat glasanja. 

"Primili smo na znanje da je Joe Biden proglasio pobjedu na izborima", rekao je novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

"Po našem saznanju rezultat izbora će biti određen zakonima i procedurama na snazi u Sjedinjenim Državama", dodao je on dva dana nakon pobjede demokratskog kandidata, koju osporava dosadašnji predsjednik Donald Trump.

Dok su Bidenu u subotu pristizale mnogobrojne čestitke, osim Kine i Rusija, Meksiko i Brazil su se do sada suzdržali od slanja poruke.

Tijekom izbora Donalda Trumpa u studenome 2016., kineski predsjednik Xi Jinping je čestitao pobjedniku dan nakon izbora.

Iako će poraz republikanskog milijardera odteretiti Kinu koja je podnijela teret trgovinskog rata koji je pokrenuo Washington 2018., neki stručnjaci drže da Peking strahuje od toga da će Joe Biden činiti veći pritisak na Kinu u pogledu ljudskih prava. 

Kineski glasnogovornik upozorio je da njegova zemlja "ostaje odlučna u obrani svog suvereniteta, sigurnosti i razvoja".

"Nadamo se da će sljedeća američka administracija dokazati da želi pomirenje", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2020 06:05