KORONAVIRUS

Kina o širenju zaraze putem smrznute hrane: Rizik je vrlo mali, ali nije i potpuno otklonjen

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također smatra da je rizik zaraze covidom 19 preko smrznute hrane nizak
Ilustracija
 Str/AFP

Rizik da će se potrošači zaraziti koronavirusom preko prehrambenih proizvoda vrlo je mali zahvaljujući vladinim mjerama, ali nije potpuno otklonjen, rekao je u srijedu visoki kineski dužnosnik.

"Rizik da potrošači dobiju koronavirus općenitim kontaktom s prehrambenim proizvodima iz lanca hlađenih proizvoda i s njihovom vanjskom ambalažom vrlo je nizak", rekao je zamjenik ravnatelja Kineskog nacionalnog centra za procjenu rizika hrane Li Ning.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također smatra da je rizik zaraze covidom 19 preko smrznute hrane nizak.

Provjerama lanca hlađenih proizvoda utvrđeno je 0,48 potvrđenih slučajeva kontaminacije na 10.000 pregledanih uzoraka, navode dužnosnici.

Li ipak ističe da rizik nije potpuno neutraliziran, objašnjavajući na brifingu za novinare da među najizloženije spadaju "oni koji barataju paketima i opetovano su dolazili u doticaj s vanjskom ambalažom uvezene hlađene hrane u određenom okruženju".

Epidemiolozi smatraju da mogu spriječiti opetovano širenje virusa.

"S obzirom na iskustvo u proteklih 11 mjeseci, uvjereni smo da možemo spriječiti opetovano rasplamsavanje epidemije i ozbiljno širenje virusa kakvom smo svjedočili početkom 2020. godine", rekao je glavni epidemiolog kineskog Centra za prevenciju i kontrolu Wu Zunyou.

Kina će u zimskom razdoblju pojačati nadzor i inspekciju i druge uvezene robe i kontejnera, dodao je Wu.

Pri kupovini uvezenih proizvoda iz hladnog lanca, proizvođači i trgovci hranom moraju pribaviti certifikat o dezinfekciji i potvrdu da hrana nije zaražena virusom koji izaziva covid 19, rekao je novinarima Chen Xu iz Državne uprave za regulaciju tržišta.

Reuters navodi i danas objavljenu vijest državnog lista Peking News da je pekinška tržnica Xinfadi obustavila prodaju i skladištenje smrznutih i proizvoda akvakulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2020 01:46