ESKALACIJA NAPETOSTI

Kina objavila lažnu fotografiju australskog vojnika kako nožem ubija dijete: ‘To je odvratno!‘

Fotografija se odnosila na navodne ratne zločine, a na njoj je prikazano kako australski vojnik ubija afganistansko dijete
Ilustracija, australski vojnici
 -/Panthermedia/Profimedia

Australija traži da se Kina ispriča zbog objave lažne fotografije na vladinom Twitteru. Fotografija se odnosila na navodne ratne zločine nekih australskih vojnika, a na njoj je prikazano kako australski vojnik ubija afganistansko dijete.

Premijer Scott Morrison je rekao da bi se zbog dijeljenja takve grozote Peking trebao sramiti, piše BBC.

Do ovoga je došlo usred eskalacije političkih napetosti između dviju zemalja.

Ranije ovog mjeseca je objavljen izvještaj koji govori da je 25 australskih vojnika navodno uključeno u ubojstva 39 afganistanskih civila i zatvorenika, te da se to odnosi na razdoblje od 2009. do 2013. godine. Nalazi istrage australskih obrambenih snaga izazvali su široku osudu, a policija ih sada istražuje.

U ponedjeljak je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lijian Zhao na Twitteru objavio montiranu fotografiju na kojoj se vidi australski vojnik s krvavim nožem u ruci, pokraj djeteta koje drži janje.

Australska je televizija izvijestila da se radi o referenci na neutemeljene glasine da su elitni australski vojnici noževima ubijali afganistanske tinejdžere. Istragom nisu pronađeni dokazi koji bi potvrdili te navode.

Ipak, pronađeni su 'vjerodostojni dokazi' o nezakonitim ubojstvima i 'ratničkoj kulturi' unutar elitnih jedinica. Navodi se da su mladi vojnici poticani da počine svoje prvo ubojstvo i pucaju u zatvorenike.

- Šokirani smo ubojstvima afganistanskih civila i zatvorenika. Snažno osuđujemo takve činove i pozivamo na odgovornost, napisao je Zhao na Twitteru.

Australija je zatražila od Twittera da ukloni tu objavu sa svoje platforme tvrdeći da se radi o dezinformaciji.

Morrison je tu objavu opisao kao 'uistinu odvratnu, duboko uvredljivu i nečuvenu'.

- Kineska se vlada treba jako sramiti zbog ovoga, to ih umanjuje u očima svijeta. Radi se o lažnoj fotografiji i bacanju ljage na naše obrambene snage, dodao je.

Morrison je priznao da bez sumnje postoje napetosti između dviju država, ali istaknuo je da 'ovo nije način rješavanja tih napetosti'.

Bilateralni odnosi su se brzo pogoršali nakon što je Australija pozivala na istragu o podrijetlu pandemije koronavirusa i raspravu o umiješanosti Pekinga u australske poslove.

Tijekom posljednjih je mjeseci Kina nanijela niz gospodarskih udaraca, uključujući zaustavljanje trgovine i carine na australski uvoz vina, ječma i govedine. Australija je to opisala kao 'ekonomsku prisilu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:26