BIJES U PEKINGU

Kina oštro napala tri države zbog nuklearnih podmornica: ‘Koračate opasnim putem‘

Washington u sklopu AUKUS-a prvi puta dijeli nuklearnu tehnologiju od 1950-ih kada ju je podijelio s Velikom Britanijom

Lijevo: američki avion F-22 Raptor, američki marinac i američka nuklearna balistička podmornica klase Ohio; sredina: Joe Biden i Xi Jinping; desno; kineska nuklearna podmornica, kineski vojnici, kineski borbeni avion Chengdu J-20

 Afp/Profimedia/

Nakon što su Sjedinjene Američke Države, Australija i Velika Britanija u ponedjeljak otkrile da će se Australija početkom idućeg desetljeća osigurati jurišne podmornice na nuklearni pogon, Kina je rekla da su te tri države "nastavile koračati opasnim putem", piše Sky News.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin rekao je da su SAD, Australija i Velika Britanija zanemarile brige međunarodne zajednice.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u ponedjeljak da su Washington, Canberra i London predani slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku. Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da će to biti prvi puta da tri flote podmornica surađuju u Atlantiku i Pacifiku.

Prema sporazumu, SAD će Australiji prodati tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia početkom 2030-ih uz mogućnost da Australija kupi još dvije ako to bude potrebno, stoji u zajedničkom priopćenju.

Rečeno je da će projekt kulminirati britanskom i australskom proizvodnjom nove klase podmornica SSN-AUKUS - "trilateralno razvijenog" plovila temeljenog na britanskom dizajnu sljedeće generacije koje bi se proizvodio u Velikoj Britaniji i Australiji uz najnaprednije američke tehnologije.

Velika Britanija će dobiti svoju prvu podmornicu SSN-AUKUS u kasnim 2030-ima, a Australija će dobiti tu podmornicu u ranim 2040-ima.

Vojno-sigurnosni pakt AUKUS SAD, Australija i Velika Britanija sklopili su sredinom rujna 2021. godine. Pakt je sklopljen s ciljem da Australija, koja raspolaže velikim zalihama uranija, uz pomoć SAD-a i Britanije izgradi novu flotu nuklearnih podmornica. Konačni cilj AUKUS-a je povećati prisutnost zapadnih sila na Pacifiku.

Washington u sklopu AUKUS-a prvi puta dijeli nuklearnu tehnologiju od 1950-ih kada ju je podijelio s Velikom Britanijom.

Biden je u ponedjeljak naglasio da je riječ o podmornicama na nuklearni pogon, ali da one nisu naoružane nuklearnim oružjem. "Ovi brodovi na sebi neće imati nuklearno oružje bilo koje vrste", rekao je.

Kina je osudila AUKUS kao nezakonitu nuklearnu proliferaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:00