TRŽIŠNO NATJECANJE

Kina pokreće regulatornu istragu o Googleu: Na odluku bi mogao utjecati odnos Kine i SAD-a

Najava moguće istrage vremenski se poklopila i s opsežnim izmjenama kineskih zakona o tržišnom natjecanju
 Fabrice Coffrini/AFP

Kina se sprema pokrenuti regulatornu istragu o Googleu kako bi provjerila navode da je iskoristio dominaciju svog mobilnog operativnog sustava Android da istisne konkurenciju, rekla su dva upućena izvora.

Otvaranje istrage predložio je prošle godine div u sektoru telekomunikacijske opreme Huawei Technologies, a glavni regulator proslijedio je njegov prijedlog vladinom regulatornom odboru, koji će ga analizirati, dodali su.

Odluka o pokretanju službene istrage mogla bi biti donesena već u listopadu, a na nju bi mogao utjecati odnos Kine i SAD-a, rekao je jedan od izvora.

Potencijalna istraga nadovezuje se na niz poteza kojima kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušava obuzdati kineske tehnološke tvrtke, tvrdeći da predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Washington je tako uvrstio Huawei na trgovinsku crnu listu, a sličnim je potezom zaprijetio i proizvođaču čipova Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), dok je vlasniku TikToka ByteDanceu naložio da ga proda.

Najava moguće istrage vremenski se poklopila i s opsežnim izmjenama kineskih zakona o tržišnom natjecanju, koje uključuju dramatično povećanje maksimalnih novčanih kazni i proširene kriterije za prosudbu kontrole tržišta.

Istraga bi se bavila i optužbama da bi Googleova tržišna pozicija mogla nanijeti „ekstremnu štetu“ tvrtkama poput Huaweija jer bi gubitak Googleove podrške operativnim sustavima temeljenim na Androidu doveo do gubitka povjerenja i prihoda, rekao je drugi izvor.

Izvori nisu bili ovlašteni javno govoriti o toj temi pa su zatražili anonimnost. Google nije odgovorio na upit za komentarom, dok je Huawei odbio komentirati informaciju o mogućoj istrazi.

Kineski regulator i vladin odbor nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:58