CIJENE RASTU

Kina pokušava zakrpati rupe Evergrandea, uvodi se porez na stambene nekretnine

Kina mora dobro odraditi posao s pilot projektima, napisao je u srijedu u državnim glasilima Ma Jiantang

Ilustracija

 Noel Celis/AFP

Kina bi trebala usvojiti prijedlog o uvođenju poreza na stambene nekretnine i zakočiti špekulativne kupnje kako bi zauzdala rast cijena, poručili su u srijedu stručnjaci državnog instituta.

Peking je nakanio ukrotiti rast cijena nekretnina i najviša instanca kineskog parlamenta najavila je u listopadu pilot porez na nekretnine u nekim regijama, podsjeća Reuters.

Porez bi povećao troškove držanja nekretnina, ograničio bi zaradu tvrtki za razvoj nekretnina, odvratio bi špekulante i ohladio vruće cijene stambenih nekretnina koje su proteklih godina postale nedostupne građanima s nižim primanjima.

Kina mora dobro odraditi posao s pilot projektima, napisao je u srijedu u državnim glasilima Ma Jiantang, čelnik državnog razvojno-istraživačkog centra.

"Stanovi služe za stanovanje, a ne za špekulacije", napisao je Ma u tekstu objavljenom u Narodnom dnevniku, službenom glasniku kineske Komunističke partije.

Državni institut nije ovlašten donositi odluke i svoje prijedloge mjera u području nacionalnog razvoja Kine i njezina gospodarstva podnosi službenom Pekingu, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:22