KRAJ AGONIJE

Kina popustila nakon gotovo 3 godine: Oslobođene Kanađane u zračnoj luci dočekao Trudeau

Dvojica muškaraca, pušteni na slobodu nedugo nakon što je direktorica Huaweija Meng Wanzhou otputovala u Kinu, sletjeli su u Calgary
Michael Spavor i Michael Kovrig
 Julie David De Lossy

Dvojica Kanađana, Michael Kovrig i Michael Spavor, koji su od kraja 2018. zatočeni u Kini, u petak su pušteni na slobodu te su u subotu ujutro doputovali u Kanadu gdje ih je u zračnoj luci u Calgaryju dočekao premijer Justin Trudeau.

Dvojica muškaraca, puštena na slobodu nedugo nakon što je direktorica Huaweija Meng Wanzhou otputovala u Kinu, sletjela su u Calgary. Po snimkama objavljenim na kanalu CTV, premijer ih je zagrlio čim su izašli iz zrakoplova.

U Kanadu su stigli zrakoplovom kanadskih Kraljevskih zračnih snaga. Michael Kovrig trebao bi nastaviti putovanje za Toronto u kojemu živi njegova obitelj.

"Ovi su muškarci više od 1000 dana živjeli u strašnoj kušnji, no pokazali su odlučnost i čvrstinu i svima su nam nadahnuće", rekao je premijer u petak najavivši njihov odlazak iz Kine.

Bivši diplomat Michael Kovrig i poslovni čovjek Michael Spavor uhićeni su u Kini u prosincu 2018. zbog špijunaže, što je prouzročilo diplomatsku krizu bez presedana između Ottawe i Pekinga.

Njihovo zatočenje Kanada je protumačila kao odmazdu nakon uhićenja financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou na zahtjev Sjedinjenih Država.

Iako je službeni Peking cijelo vrijeme inzistirao da ti slučajevi nisu povezani, Trudeauova liberalna vlada optuživala je Kinu za talačku diplomaciju.

Meng, koja je u Kanadi u kućnom pritvoru provela gotovo tri godine, u petak navečer odletjela je u Kinu, odmah nakon što je puštena na slobodu u skladu s dogovorom sa Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:33